Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/maniac

Marketing

Tihi uragan

Image Hosted by ImageShack.us

Postoje dve vrste Zrenjaninaca: oni na koje ne treba trošiti reči i oni o kojima se ima ponešto i reći. Ova druga grupa se sastoji od velike većine veoma načitanih, naslušanih i nagledanih kreativaca koji su svoj ogromni stvaralački potencijal pretočili u još veći cinizam, njime se hrane, a svojim isprdcima truju sve oko sebe. Vratovi su im odavno ušinuti osvrtanjem unaokolo i traženjem novih meta za cinični odstrel. I tu bi ta priča o njima, po meni, trebalo i da se završi. Konačno, postoji i ta čudesna podgrupna manjina koja svojom posvećenošću prozvodi ono što se mnogima činilo kao odavno udavljeno, uništeno i silovano u gradu u kojem je čak i reka isečena. Oni proizvode lepotu. Mi koji smo dovoljno srećni da ovim ili onim slučajem naletimo na neku od njihovih tvorevina, u tim izuzetni trenucima, svoje svakodnevno uglavnom besmisleno pomeranje i hranjenje tela (koje iz milošte zovemo životom) unapređujemo nečim što ni sami ne umemo najbolje da opišemo, ali znamo da je suština.

Upravo tako sam se osetio kada sam pre nekoliko dana u kolima, na sred neasfaltirane gradske džade, dok su vremenske prilike najavljivale skori kraj sveta, preslušao promo disk zrenjaninskih umetnika koji se predstavljaju kao Hurricane Brothers. Ta audio vožnja u parkiranom automobilu ponovo me je, posle dugo vremena, podsetila koliko banatsko blato iz kojeg smo krenuli ume da bude plodno. Nesvakidašnje iskreno artikulisanje za-ovu-geografsku-širinu-i-dužinu davno ugušenih osećanja i opservacija s(r)(t)anja onakvog kakvo jeste, praćeni maestralnim sviračkim podvizima ozbiljnih muzičara, uz zapanjujuće kvalitetnu produkciju za jedan “promo/demo snimak”, čine ovo umetničko delo sigurno jednim od najvrednijih dostignuća ove godine. Ono je mnogo više od majspesovog (www.myspace.com/hurricanebros) isforsiranog acoustic/folk/blues žanrovanja. Ono nam potpuno nenametljivo pripoveda nešto što nam je preko potrebno. Samo treba da ga saslušamo.

Jedan meni jako bitan čovek jednom je rekao da će nade za kulturu u Zrenjaninu biti tek onog momenta kada ovi što dolaze izvrše invaziju na institucije, unište ih, a zatim ih ponovo izgrade po nekom novom modelu. Nije verovao da će dočekati da vidi taj prevrat. I nije dočekao. Kada se ni meni, sa 28 godina, ne čini da ću to dočekati da vidim, onda deluje da je stvar otišla poprilično dođavola. Međutim, ono što sam pre nekoliko dana čuo u parkiranom automobilu na sred blatnjavog šora podsetilo me je da se suštinske promene mogu desiti na najmanje dva načina: revolucijom, ali i tihim, za današnje standarde, kontrakulturnim delovanjem; delovanjem koje, baš kao što sam i napisao, nenametljivo, ali beskompromisno gradi svoje korito i puni ga, sve do momenta kada nikakvo presecanje i pregrađivanje te reke neće moći da zaustavi bujicu.




Track list:

1. SHOW ME YOUR SMILE
2. 8 TROLLEYS
3. TWISTED MERRY-GO-ROUND
4. BEYOND THOUGHTS
5. IT'S A NEW DAY
6. MY LOVE UNTIL DEATH
7. STORY OF GEORGE JOHNSON
8. THE SLEEPY ONE
9. WHATEVER YOU SAY
10. LONG TIME GONE


04. Beyond Thoughts:
04. Hurricane Brothers - Beyond Thoughts
04. Hurricane Brot...
Poslušajte na eSnips

BEYOND THOUGHTS

beyond my thoughts
there’s a well
and no one can tell
if water is to drink
or to think before
having some more

I’m not mourning in the morning anymore
there ain’t a day I have to obey to
just a long road without end
and no chains to bend my veins to the sour ground

my blurry enemies are friends now
whenever i meet them
I feed them some of my sorrow
and they grow
and I grow until
every man is a mountain
and every of his screams will make a storm

I’m not mourning in the morning anymore
there ain’t a day I have to obey to
just a long road without end
and no chains to bend my veins to the sour ground

Posted by Ikan

Post je objavljen 28.10.2009. u 16:42 sati.