Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/glasamerike

Marketing

Blasfemija, ili sloboda govora

Piše Žorž Crmarić

Nastojanja Organizacije Islamske konferencije da kroz Ujedinjene narode nametne rezoluciju koja brani uvredljiv rječnik ili slike protiv neke religije naišla su na protivljenje američke administracije. Govoreći o stanju vjerskih sloboda u 198 zemalja svijeta, državna tajnica Hillary Clinton se usprotivila pokušajima 56 islamskih zemalja da rezolucijom svjetske organizacije difamaciju religije i bogohuljenje u najširem smislu riječi proglase krivičnim djelom.

Jamstvo vjerskih sloboda na vrhu je popisa sloboda američke Deklaracije Prava – podsjetila je gospođa Clinton – ali je naglasila da najbolji odgovor na netoleranciju nije zabrana ili kažnjavanje uvredljivog govora i difamacije, već naprotiv, kombinacija snažne pravne zaštite protiv diskriminacije i zločina iz mržnje, te energična obrana slobode vjere i izražavanja.

Blasfemija, bogohuljenje i svetogrđe u mnogim muslimanskim zemljama kažnjivi su smrću. Ali ne samo u Islamu, jer je i Mojsijev zakon za tu uvredu predviđao kaznu smrti kamenovanjem.

Da niije riječ o apstraktnoj prijetnji smrću podsjeća nas Khomeinijeva fatwa kojom je dao pravo svakom vjerniku da ubije Salmana Rushdia zbog “bogohuljenja” u njegovim Sotonskim stihovima. Istina, fatwa je povučena nakon Khomeinijeve smrti i dugogodišnjeg Rushdievog skrivanja.

Kao i američka administracija i većina od 56 zemalja Vijeća Europe protivi se zakonima protiv bogohuljenja ističući da je poticanje na vjersku mržnju krivično djelo, ali da bogohuljenje potpada pod slobodu govora.


Post je objavljen 28.10.2009. u 16:52 sati.