Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/zvoneradikal

Marketing

OOPSLA – dan prvi

Daleko je ta Amerika ... al' nije bilo druge nego po onoj staroj: kad neće brdo Muhamedu, oće Muhamed brdu :-). Stoga sam nekako istrpio 15-ak sati puta (da vidimo, iz stana u Zg sam izašao ujutro u 8, a u sobu u hotelu sam ušao negdje oko 2 po ponoći po hrvatskom vremenu – holly shit, pa to je 18 sati!) i dokoturao se do Orlanda (Florida, USA), gdje se ove godine održava OOPSLA (za „pale s Marsa“ – OOPSLA = Object-Oriented Programming, Systems, Languages and Applications :-))).

THE konferencija i mitsko mjesto objektno-orijentirane paradigme, u čije „inovacije“ spadaju design patterns, agilne metodologije, refactoring, TDD, ... – stvari koje su danas common knowledge, a koje su njihovi autori po prvi put prezentirali na OOPSLA-i prije N godina. Koliko sam samo referenci na OOPSLA-u našao u raznoraznim člancima dok sam krajem 90-tih ozbiljno „orao“ po C++u, teško bi ih bilo i pobrojati!

Doduše, treba reći i da OOPSLA više ipak nije toliko dominantno najvažnija konferencija kao što je nekad bila, i to ponajprije zato što se eksplozivnim širenjem objektno-orijentirane paradigme i svih dobrih ideja s OOPSLA-e u zadnjih 10-15 godina, otvorilo dosta novih područja što je rezultiralo i ustanovljavanjem novih, specijaliziranih konferencija (pa tako primjerice agilisti imaju svoju konferenciju posvećenu razradi agilnih metodologija), no, OOPSLA je još uvijek OOPSLA :-))).

A prvi dan je opravdao SVA očekivanja!

Počelo je sa keynote govorom Barbare Liskov, prošlogodišnjom dobitnicom Turingove nagrade (nešto kao Nobel za computer science, to get you into perspective ;-), i što reći nego – žena je ZMAJ!!!

Autorica koncepta Abstract Data Types (na kojima takoreći počiva objektno-orijentirana paradigma) i programskog jezika CLU kroz koji je realizirala te ideje, autorica koncepta iteratora (iskreno, nisam pojma imao da je to njena ideja), osoba koja je 70-tih dala ključan doprinos razvoju modernog software developmenta održala je izvrsno predavanje na kojem je posebno istaknula važnost povijesti computer science-a tako što nas je provela kroz najznačajnije radove Davida Parnasa, Edgara Dijkstre i ostalih (a našao se i pokoji njen članak).

Apsolutno iznenađenje mi je bilo kad je, onako usput spomenula priču o tome kako je nastao Liskov Substitution Principle. A nastao je takoreći slučajno. Naime, 1987-e su je organizatori OOPSLA-e zamolili da dade jedan osvrt na stanje u razvoju OO jezika (s naglaskom na nasljeđivanje) i ona je napisala članak „Data Abstraction and Hierarchy“ u kojem je „iz šuba“ iznijela Liskov Substitution Principle. Već u to vrijeme se odmakla od istraživanja vezanih uz programske jezike (sad se uglavnom bavi distribuiranim sistemima), i rekla je da se nakon nekoliko godina po objavi tog članka silno iznenadila kad je vidjela koliko značenje Liskov Substitution Principle ima u modernom software developmentu (a koliko značenje ima pogledajte u postu Roberta Martina „The Principles of OOD“ koji je i inače must read za svakog ozbiljnog developera).

Update: evo i jedne slikice (btw. ova ćelenka točno ispred mene je ni manje ni više nego Bjarne Stroustrup ;-):



Anyway, dan je počeo apsolutno štrumfastično i nije ga mogao pokvariti niti bljutavi i nejestivi ručak :-).

A poslije ručka, još jedan draguljčić – tutorial Erica Evansa: „Domain Driven Design – Putting Model to Work“. Četiri sata slušanja (i diskutiranja!) s carem domain-driven design-a je nešto što se ne propušta i tutorial je opravdao sva očekivanja. S obzirom da sam bio budan od pet ujutro (a nisam se baš ni naspavao), a tutorial je trajao od 13:30 do 17:30, činjenica da nisam niti jednom zijevnuo tijekom tih svih četiri sata dovoljno govori.

Doduše, moram reći i da nisam baš puno toga novog čuo :-), jerbo je fokus bio na „osnovama“ DDD-a, ali čuti i vidjeti s kojom lakoćom Evans iznosi priču o DDD-u je definitivno motivirajuće. Pogotovo s obzirom da manje više isto to i ja ovu srijedu pričam svojim studentima na predmetu Objektno oblikovanje na FER-u (i nije da sam toliko lošiji od njega, nije ;-). Sutra je glavna stvar na rasporedu drugi DDD tutorial s naslovom „Domain Driven Design Strategy“ i tu ćemo vjerujem već načeti i neke „naprednije“ teme.

I to je bilo to za prvi dan.

Sad idem maznuti jedan jumbo steak, a onda slijedi odlazak u „Irish Pub“ na „Social event“ – da se malo „družimo“ (srećom, sutra rano ujutro nema predavanja „koja se ne smiju propustiti“ ;-).


Post je objavljen 27.10.2009. u 23:49 sati.