Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/sempercontra

Marketing

Je li „Katedrala duha“ zaista katedrala duha?


Slučaj 1.

Image Hosted by ImageShack.us


Stankoviću pazi kakva pitanja postavljaš

Aleksandar Stanković je u emisiji „Nedjeljom u 2“ „isprovocirao“ splitskog g(r)adonačelnika Keruma i time ga natjerao na neprimjerene izjave o Srbima. Zbog toga mu je g. Sutlić promptno smanjio plaću, zaprijetio mu otkazom pa onda na pritisak javnosti i Vlade to povukao. Da bi spomenuti g. Sutlić bio potpuno rehabilitiran glasnogovornik HRT, izvjesni Janoš Roemer, šalje priopćenje u kojem stoji (prema portalu „javno“ objavljeno 19.10.2009.)

Aleksandar Stanković nije dobio "opomenu pred otkaz". Dobio je upozorenje o kršenju odredbi svog posebnog ugovora o radu i Etičkog kodeksa HRT-a. Taj dokument ne sadrži odredbu "pred otkaz ugovora o radu", ali mora sadržavati upozorenje da se (ubuduće) u slučaju kršenja radnih obveza može i otkazati ugovor o radu, a to je nešto posve drugo od "opomene pred otkaz" koja ima ozbiljnije pravne posljedice.

Slučaj 2.

Image Hosted by ImageShack.us


Dvojac bez mrlje na obrazu

Prema Jutarnjem listu od 20.10.2009. Vanja Sutlić nazvao je novinarku HTV-a Ivanu Gragićević Veličković „četničkom kurvetinom“. Naime 5. veljače prošle godine u humanitarnoj emisiji „Trudionica“ urednica Maja Sever, među ostalima ugostila je i I.G.V. Dan poslije, rekla je Sever, ravnatelj Sutlić joj je rekao:“ Tko ti je dozvolio da intervjuiraš tu četničku kurvetinu.“ Njenu priču potvrdilo je još troje HTV-ovih novinara – Lela Knežević, Robert Zuber i Sanja Mikleušević. Pavić. Povod tom cijelom slučaju navodno je bilo interno pismo u kojem je I.G.V. traži da se ispita slučaj Dijane Čuljak-Šelebaj i odgovori na pitanje vlada li HRT-om mafija.

Slučaj 3.

Image Hosted by ImageShack.us


Kakav se barjak viorio u to vrijeme...

U Jutarnjem listu od 20.10.2009. stoji „Ustaški barjak na uredničinoj kući“. Ljudi koji rade odgovorne poslove (…) moraju voditi računa o ponašanju – rekao je šef Programskog vijeća HRT-a Đuro Popijač komentirajući informaciju da se na Hloverkinoj obiteljskoj kući na Dan nezavisnosti zavijorio ustaški barjak. Urednica (…) ispričala se tvrdeći da je to bila greška osoba koje su došle na momačku zabavu njezina sina.

Image Hosted by ImageShack.us


...a ovakav se vije danas

Jutarnji list 21.10.2009. „MUP istražuje otkud ustaška zastava na kući urednice HTV-a.

Jutarnji list 22.10.2009. Vanja Sutlić: „Neću odstupiti jer za to nema razloga. Kod nas nema afera. Pokrenuo sam kazneni postupak zbog teške klevete. Objede vezane uz moju tobožnju izjavu koju sam uputio novinarki I.G. Veličković su notorna laž. (…) Jedina je istina da sam sugerirao da I.G.V. ne nastupi u humanitarnoj akciji jer je nešto ranije bila disciplinski kažnjena na osnovi nalaza Etičkog povjerenstva.“

Blago Markota, ravnatelj HTV-a, izjavio je da je protiv četvero novinara – Maje Sever, Lele Knežević, Roberta Zubera i Sanje Mikleušević Pavić – pokrenut stegovni postupak jer su prekršili više odredbi Prav ilnika, iz iz kojeg može proizaći i izvanredno otkaz o radu.

Epilog

Jutarnji list 25.10.2009. „Sutlić priprema otkaze za četvero pobunjenika?“ Četvero novinara (…) moglo bi sutra dobiti izvanredni otkaz ugovora o radu, doznajemo iz novinarskih krugova.

Analiziramo li citirano slijedi:

1. U razgovorima s određenim političarima novinar mora paziti kako postavlja pitanja kako dotični političar ne bi u nastupu nekontroliranih emocija izjavio nešto što doduše misli ali, da nije u stresnoj situaciji, ne bi rekao ni za živu glavu. Ako se to ipak dogodi nije kriv političar već novinar i on snosi posljedice.
2. Četvero novinara za koje smo do sada mislili da spadaju u novinarsku elitu „Katedrale duha“ (to se posebno odnosi na R.Z.) pokazalo se totalnim idiotima kad unisono tvrde nešto za što Njegovo Veličanstvo Ravnatelj Katedrale Duha tvrdi da nije točno. I zavrijedili su da dobiju otkaz!
3. Urednica Za Sva Vremena I Sve Režime nema pojma u kakvom se društvu kreće njezin sin, a pogotovo nema pojma kojeg je on, sin, svjetonazora. Povijest nam pokazuje da bi dotična obitelj u slučaju nagle promjene društvenog uređenja iz nacional-kapitalizma u samoupravni socijalizam vjerojatno na svoju kuću odmah izvjesila zastavu s crvenom petokrakom.
4. Da netko tko svjedoči o nečijem neprimjerenom ponašanju dobije izvanredni otkaz u roku od dva dana otkako je to svjedočio, dotle akter neprimjerenog ponašanja može i dalje nesmetano raditi na svoj neprimjeran način.

Da smo što nismo svi bi mi gledatelji trenutačno otkazali TV-pretplatu pa neka nas tuži tko hoće, a ovdje spomenuti novinari (a našlo bih se još od Latina preko Šprajca do Tarika), trebali bi dati u dogovoru s konkurentskim TV kućama otkaz na HRT pa neka onda Hlo i Sutlić daju otkaze sami sebi.

Međutim takvo nešto se u Lijepoj našoj sigurno neće dogoditi. A znate li zašto?
Prvo nismo, i još dugo nećemo biti spremni, za zajedničke akcije i drugo najmanje 50% naših vrlih građana smatra da je novinarka I.G.V. zaista „četnička kurvetina“ i da je na Dan zahvalnosti ustaškom barjaku zaista mjesto na pročelju kuća, ako ne samostalno onda svakako u društvu državne zastave. Mislite li da je postotak prevelik ili pak da sam, dao Bog, u krivu?


Post je objavljen 25.10.2009. u 15:04 sati.