Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/dijamantnidvorac

Marketing

»Samo jedna kuna dovoljna je za dječji obrok u Demokratskoj Republici Kongo«

"Učini čudo.... i spasi dječji život! Samo jedna kuna dovoljna je za dječji obrok u Demokratskoj Republici Kongo" naziv je zajedničke humanitarne akcije Papinskih misijskih djela u Hrvatskoj i Privredne banke Zagreb, koja je u subotu predstavljena u Tajništvu HBK u Zagrebu.

Ravnatelj Papinskih misijskih djela u RH dr. Milan Špehar predstavio je misijsko djelovanje Crkve u Hrvata koje koordinira nacionalna uprava Papinskih misijskih djela. Spomenuo je četiri puta kojima Katolička Crkva ostvaruje svoje misijsko poslanje: Djelo za širenje vjere, Djelo Svetog djetinjstva, Djelo sv. Petra apostola i Misijsku zajednicu.

"Pod papinskom upravom radi se na suzbijanju gladi, pružanju liječničke pomoći potrebnima i školovanju djece, kako bi mogla doći do svojih zanata", rekao je dr. Špehar, dodavši kako se i s malo novca može pomoći čovjeku da produlji život.

"Pod papinskom upravom radi se na suzbijanju gladi, pružanju liječničke pomoći potrebnima i školovanju djece, kako bi mogla doći do svojih zanata", rekao je dr. Špehar, dodavši kako se i s malo novca može pomoći čovjeku da produlji život.

S. Blaženka je napomenula kako misionarke djeluju na području nadbiskupije Bukavu u četiri misijske postaje u kongoanskoj pokrajini Južni Kivu, dodavši kako za tamošnju siromašnu djecu još nisu dobili nikakvu pomoć od UNICEF-a. Zato je poseban cilj te humanitarne akcije prikupljanje sredstava za pomoć djeci u Demokratskoj Republici Kongo i to: Centru za neishranjenu djecu pri Općoj bolnici Ifendula Luhwinja i Centrima za terapeutsku prehranu u sklopu Caritasa nadbiskupije Bukavu.

Svi koji žele pomoći djeci u Kongu mogu to učiniti uplatom na broj žiro računa: 2340009-1110404134, poziv na broj 1010, s napomenom "Pomoć za djecu u Kongu" ili punjenjem posebnih kasica u poslovnicama PBZ-a.


Početak akcije obilježen je inicijalnom donacijom PBZ-a u iznosu od 100.000 kuna. Predsjednik Uprave Privredne banke Zagreb Božo Prka istaknuo je opravdanost kritike slobodnog tržišta i nedostatka kontrolnih mehanizama kojima bi se ispravile nepravde i dodao: "Kada prestaju djelovati i funkcionirati države i institucije, tada smo svi odgovorni, jer svaki pojedinac može učiniti nešto za one kojima je još teže". (ika / gk)

Papinska misijska djela su ustanova Katoličke Crkve koja pomaže djelovanje misionara u siromašnim i nerazvijenim zemljama Afrike, Azije, Latinske Amerike i Oceanije. Misijska područja su vrlo nerazvijena i siromašna gdje stanovništvo, osobito djeca, često trpe od gladi i zaraznih bolesti. Uz osnivanje novih kršćanskih zajednica i širenje vjere, misionari i misionarke svesrdno pomažu razvijati lokalne zajednice. Započinju s opismenjivanjem i osnivanjem škola, organiziraju zdravstvenu zaštitu, uče ljude obrađivati zemlju, mladima omogućuju stjecanje zanatskih zanimanja i drugog obrazovanja. Redovnice misionarke osobito brinu za napuštenu djecu koja su ostala bez roditelja te pružaju pomoć nemoćnim starijim osobama. Najbolji primjer misijskog djelovanja je blažena Majka Terezija iz Kalkute čije djelo i danas pokreće ljude na solidarnost. Hrvatski misionari i misionarke, kojih je 98-ero diljem svijeta, također svojim životom i poslanjem brinu za bolesnu, gladnu, nepismenu i izrabljivanu djecu i odrasle.

GLAS KONCILA

Post je objavljen 24.10.2009. u 23:20 sati.