Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/maniac

Marketing

„IZLAZAK“ ZA HILJADU DOLARA

Sekund muzike Srđana Marinkovića u „sajber sferi“ košta deset dolara – proizlazi iz ugovora koji je zrenjaninski gitarista potpisao sa firmom američkog komercijalnog fotografa Majkla Sugrua



POJAČALA, kablovi, probe u garažama, svirke u klubovima... Poput mnogih rok gitarista, Srđan Marinković je tokom dugogodišnje karijere prošao spiralu entuzijazma i sumnjičavosti, put popločan kreativnim zadovoljstvom živog kontakta sa publikom i nepredvidljivim materijalnim pejbekom. Ali opipljiva nagrada stigla je tek zahvaljujući usamljeničkom radu za kompjuterskim monitorom: sudeći prema čeku koji je ovih dana stigao na Marinkovićevu adresu od američke firme „Sugru“, minut i po njegove muzike u „sajber sferi“ košta hiljadu dolara.

- Lepo zvuči, ali stvar ima malo dužu predistoriju – kaže muzičar koji je poslednjih godina radio sa zrenjaninskim bendom “Grobbelaar”, a devedesetih bio član sastava „Vladivostok“. – Pre nešto više od godinu dana počeo sam da komponujem numere u kompjuterskom programu “Reason 3.0” i postavio svoj profil na „Majspejsu“. Ovaj program za komponovanje i montiranje muzike koristi semplove i nije naročito pogodan za nasnimavanje „žive“ gitare. Radi se samo uz pomoć „miša“, bez klavijatura. Te ograničavajuće okolnosti bile su razlog što sam se posvetio ambijentalnoj muzici – nečemu potpuno različitom od onoga što sam ranije radio u rok bendovima.

Srđan je na svoju adresu myspace.com/zretrograd za proteklih godinu dana postavio dvadesetak kompozicija i do sada je imao oko 40 hiljada poseta.

Verovatno zahvaljujući ovom „vrućem“ internet saobraćaju na sajtu Zretrograda, za neke od Srđanovih stvari zainteresovali su se krajem septembra predstavnici firme komercijalnog fotografa Majkla Sugrua, koja ima kancelarije u San Francisku i Londonu.

- Putem imejla javila mi se agentica firme i rekla da su zainteresovani da otkupe jednu od numera. Firma „Sugru“ (www.sugrue.com) dobila je naime narudžbinu od kompanije „Viza“ da izradi seriju kratkih video zapisa sa svih kontinenata, za potrebe novog promotivnog sajta za viza kartice. Tragali su za odgovarajućom muzikom koja će pratiti spotove, pa su tako došli i do moje adrese. Ponuda je glasila – hiljadu dolara za numeru pod nazivom “The Rising” („Izlazak“), s tim da se možemo malo „dogovarati“ ako smatram da je ponuda preniska. Pitao sam ih – koliko bi najviše mogli da ponude, a od njih je stigao odgovor da je ponuda – hiljadu. To je bio kraj cenkanja. Preostalo je samo da se svojeručno potpišem na poslatom primerku ugovora i pošaljem im nazad fotokopiju, kao i da obavim formalnosti u banci.

Priče o zaradi na internetu deluju zavodljivo. Kako i ne bi, kad sekund Zretrogradove muzike na globalnoj mreži vredi deset dolara, crno na belo.

- Rekoh da lepo zvuči – dodaje Srđan. – Ali treba uračunati i nešto minulog rada: godinu dana okapavanja nad tastaturom.

Post je objavljen 23.10.2009. u 07:46 sati.