Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/spuz

Marketing

Ljekovito i začinsko bilje


Svaki vrt diše u ritmu dana i noći, usklađuje se s godišnjim dobima, mjesečevim mijenama, zračenjem sunca, vjetrom, kišom, maglom, mrazom… Biljke djeluju jedna na drugu, privlače i odbijaju životinjski svijet: kukce, ptice, vodozemce, sisavce, puževe… U tlu svakog vrta bez prestanka se odvijaju nevidljive, ali vrlo živahne aktivnosti…

NEKOLIKO PRAVILA UZGOJA
Ljekovito i začinsko bilje preporučljivo je uzgajati u povrtnjaku jer mnoge vrste finim mirisom svojih eteričnih ulja odbijaju "štetnike". Ono se može uzgajati i na posebnoj gredici - što bliže kuhinjskim vratima to bolje, u teglama na terasi, balkonu, na otvorenom. Mnoge vrste svakom prostoru daju šarm mediterana. Ako je porijeklom iz sredozemnih ili drugih toplih podneblja traži se osunčan, od vjetra zaštićen položaj i propusno, humusno tlo. Može se uzgajati na okrugloj povišenoj gredici. Propusnost tlu daje vrtna zemlja pomiješamo s riječnim pijeskom ili sitnijim šljunkom.
Biljna spirala ljekovitog bilja atraktivni je element oblikovanja... Uzgaja li se različito bilje na istoj gredici ono niskoga rasta sadit ćemo na južnoj, a visoko na sjevernoj strani gredice. Mnoge vrlo brzo postignu bujan, grmolik rast. Valja ih saditi na veći razmak (u prosjeku 40-50 cm) kako bi svi dijelovi dobili dovoljno svjetla i prostora. Postoje vrste koje će bolje uspijevati u polusjeni i na običnom vrtnom tlu (metvica, ljupčac, estragon)... Ljekovito bilje ne podnosi pretjeranu gnojidbu. Ona čak može biti štetna, smanjiti sadržaj ljekovitih sastojaka, a povećati koncentraciju nepoželjnih nitrata. Ne treba gnojiti ničim doli zrelim kompostom.

- LAVANDA (Lavandula officinalis) trajnica, uzgaja se na sunčanom položaju, razmnožava se reznicama koje se uzimaju u kolovozu, u srpnju se odrežu cvatne stapke kako bi se razvili mladi izboji, sakuplja se čitava stabljika, koristi se za osvježenje prostora, djeluje umirujuće, antidepresivno i antiseptički
- MAJČINA DUŠICA (Thymus serpyllum) trajnica, najbolje uspijeva na sunčanom položaju, sije se u proljeće, aliju je lakše razmnožavati dijeljenjem prije ili nakon cvatnje, cvate cijelo ljeto, sabire se cijela biljka bez odrvenjelih dijelova, dodaje se juhama, marinadama, nadjevima, umacima, pomaže probavljanju jake hrane, čaj štiti dišne organe.
- MATIČNJAK (Melissa officinalis) trajnica, zahtjeva potpuno sunčana mjesta s podnevnim hladom, sije se u travnju, sporo niče, kasnije se pomoću vriježa širi sama, sadi se na razmak 60 cm, cijela biljka intenzivno miriše na limun, sabire se list i to pred samu cvatnju, dodaje se u salate, majonezu, stavlja se na mjesta uboda, čaj liječi prehlade i umiruje.
- ORIGANO, DIVLJI MAŽURAN (Origanum vulgare ) trajnica, zahtjeva hlad sredinom dana, sije se u travnju, korijenje se dijeli u proljeće ili u jesen, sadi se na razmak 40 cm, sabiru se listovi, dodaju se pizzama, rajčicama, jajima i jelima od sira, čaj se koristi kod glavobolje i općeg umora.
- VLASAC, DROBNJAK ( Allium schoenoprasum) trajnica, podnosi djelomičan hlad, sije u ožujku, a narednih godina dijeljenjem, presađuje se na razmak 20 cm, lišće se podrezuje cijelo ljeto i neprestano se podmlađuje, koristi se u kulinarstvu, dodaje se salatama, sendvičima, maslacu kremastim sirevima, uzima se kao blago sredstvo za čišćenje, djeluje kao antibiotik, snižava krvni tlak, u povrtnjaku tjera biljne uši.
- KADULJA ( Salvia officinalis ) trajnica, položaj za uzgoj mora biti posve sunčan, sije se u travnju ili se razmnoži iz reznica koje se pikiraju u kolovozu, svake godine grm treba podrezati radi podmlađivanja. Beremo list i cvijet. List beremo prije njegove cvatnje, u travnju i iza cvatnje u lipnju, a cvijet u svibnju i lipnju ( Premda je potrebno napomenuti da je list puno ljekovitiji od cvijeta ). Cijela biljka ima jak, aromatičan miris , koji se sušenjem ne gubi. Sušimo je na toplom i zračnom mjestu. Kuha se sa masnim mesom, koristi kao vodica za ispiranje usta, djeluje antiseptički i protugljivično, ublažava proljev. Najvažnije njeno djelovanje je čišćenje krvi, te cijelog organizma. Nadalje se može primijeniti kao antiseptik, kod kožnih oboljenja, djeluje kao blagi afrodizijak, pomaže kod depresije, neuroze, slabog rada želuca i slabog apetita.
- STOLISNIK (Achillea millefolium) trajnica, odnosi blagi hlad, sije se u travnju, presađuje se na razmak 30 cm, sabire se list i cvijet, list se dodaje salatama ili umacima od mekog sira, žvače se za ublažavanje zubobolje, liječi upaljeno zubno meso, čaj je dobar za regulaciju menstruacije, izaziva znojenje i čišćenje tijela.
- RUTVICA (Ruta graveolens) trajnica, podnosi blagi hlad, sije se u ožujku/travnju, klije vrlo sporo, sadi se na razmak 30 cm, zaštite ju za jakih zima, list i cvijet koriste se u rakijama travaricama, cijela biljka ima oštar miris, prilikom branja može izazvati osip, može se uzimati samo pod strogom liječničkom kontrolom, nikada u trudnoći.
- PELIN (Artemisia sp.) trajnica, traži sunčan položaj, sije se u proljeće ali lakše se razmnožava reznicama uzetim u kasno ljeto, presađuje es na razmak 60 cm, ne saditi ga pokraj komorača, kadulje, kima i anisa jer nepovoljno djeluje na njihov rast. List se stavlja u rakije travarice, liječi bolesnu jetru, bubrege i žuč ali se ne smije često koristiti.
- MENTA (Mentha piperita)trajnica, nadzemni izdanci koriste za novi zasad mente (uglavnom u jesen). U našim uvjetima vegetativni način je jedini način razmnožavanja, sabire se krajem lipnja (prvi put) i krajem kolovoza ili početkom rujna(drugi put). Metvica je od davnina korištena za liječenje prehlada i u tome je vrlo uspješna, čaj djeluje umirujuće i jača živce. Ako je kombinirate s ružmarinom i matičnjakom pojačava psihičku otpornost i liječi emotivnu nestabilnost. (Čaj pripremate tako da pomiješate istu količinu te tri biljke te jednu žličicu zalijete šalicom vrele vode. Pustite da odstoji 10 minuta. Pijte dnevno tri šalice, najbolje prije glavnih obroka).
- MILODUH (Hissopus officinalis L. )trajnica, žbun sa kratkim drvenastim grančicama, prezimiti može napolju. Raste u visinu 30 – 60 cm, listovi su jajasti, ovalni, na vrhu špicasti. Dugi su oko 3 cm, na mjestima gdje se pojavljuju cvjetovi puno manji. Cvjetovi su obično ljubičasto plavi, vrlo rijetko roza ili bijeli. Cijela biljka ima lijep, aromatičan miris. Raste na sunčanim, kamenitim krečnjačkim mjestima. Biljka ne zahtjeva posebne uvjete, jednako kao i majčina dušica. Razmnožava se sjemenom u proljeće. Može se dijeliti, a pelceri se prilično lako primaju. Svježi miloduh može se koristiti cijelu godinu, da bi se osušio treba čekati da procvjeta i onda ga sušiti u hladu na propuhu. Kao začin se upotrebljava za salate, sosove, rague, za teleće pečenje. Dobar je za smirenje želudca i crijeva, poboljšava apetit, smiruje suhi kašalj i oslobađa disajne putove: 2 čajne žlice miloduha preliti sa Ľ l hladne vode, staviti da zakuha, skloniti sa vatre i ostaviti da stoji 5 min. Nakon cijeđenja može se piti. Dovoljno je dnevno popiti 2 šalice čaja.
- KALOPER (Tanacetum balsamita ) trajnica, jako se raširi po tlu, poput nekog prekrivača ukrašava vrtove, a snažno i ugodno miriše te je vrlo obljubljena kao vrtna krasnica. Uzgajaju je i u našim, naročito tradicionalnim vrtovima. Ljekoviti su prvenstveno listovi, ali i cvjetovi, beremo ih u vrijeme cvatnje. Zbog bogatog sadržaja mirisnih i ljekovitih eteričnih ulja moramo ih sušiti pažljivo, na zraku i u sjeni. Rabi se za poboljšavanje probave, djeluje protiv nadimanja i pospješuje menstruaciju. Cvjetovi se uzimaju i za izradu čajnih mješavina za liječenje bubrežnih bolesti i otežanog mokrenja. Mirisni listovi djeluju osvježavajuće u različitim čajnim mješavinama.


Post je objavljen 22.10.2009. u 21:02 sati.