Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/opsa

Marketing

Ministri obrane NATO zemalja u Bratislavi

Ministri obrane zemalja članica NATO-a danas će razgovarati o vojno-obrambenoj transformaciji saveza, ekonomskom stanju, prioritizaciji resursa te o zajedničkim riješenjima u svjetlu smanjenih proračunskih sredstava i loše ekonomske situacije.

U petak ministri zemalja članica fokus će usmjeriti prema primjeni novih strategija u Afganistanu, čiji bi cilj bio onemogućiti kretanje talibana određenim rutama, kao i o NATO trening misiji u Afganistanu, ali i o anti-balističkom štitu.

Dvadeset osam predstavnika zemalja saveznica u Bratislavi, Slovačka, razgovarati će na neformalnom sastanku ministara obrana zemalja članica NATO-a i o izvješću koje je krajem kolovoza iznio general Stanley McChrystal. On je preuzeo zapovjedništvo nad ISAF-om u trenutku kada su gubici među vojnicima postali veliki zbog brojnih napada ekstremista.

Američki časnik smatra da se zaštiti afganistanskih civila uskoro mora dati prednost u odnosu na uhićenja talibana te da se prednost mora dati i osnivanju afganistanskih vojnih i policijskih snaga, koje bi se mogle suočiti s problemima u svojoj zemlji.

Pod uvjetom da Afganistanci uspiju uz pomoć međunarodne zajednice osnovati snažne vojne i policijske snage, mogao bi se smanjiti broj i uloga, trenutačno prisutnih 68.000 pripadnika stranih vojnika u Afganistanu iz 42 zemalja.

Glavni tajnik NATO-a Anders Fogh Rasmussen nedavno je istaknuo da bi afganistanska vlada najprije morala postići "vjerodostojnost" u očima vlastitih stanovnika, jer u protivnome nastojanja međunarodne zajednice neće imati smisla. No, čekajući da se to ostvari, "treba imati na umu da vrijeme nije na našoj strani, zbog čega moramo brzo djelovati", istaknuo je.

Kao predstavnik Hrvatske na neformalnom sastanku ministara obrane zemalja članica NATO-a prisustvovat će državni tajnik Pjer Šimunović, uz gospodina Šimunovića sastanku će nazočiti i veleposlanik RH u misiji RH pri NATO-u Igor Pokaz i general bojnik Drago Lovrić vojni predstavnik RH pri NATO-u sa suradnicima.

Post je objavljen 22.10.2009. u 08:43 sati.