Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/opcina-donjividovec

Marketing

IZMJENE I DOPUNE PROSTORNOG PLANA MEĐIMURSKE ŽUPANIJE

DOPIS S PRIMJEDBAMA I PRIJEDLOZIMA POSLAN ZAVODU

REPUBLIKA HRVATSKA
MEĐIMURSKA ŽUPANIJA
OPĆINA DONJI VIDOVEC
Općinski načelnik
Klasa: 021-05/09-01/314
Ur. broj: 2109/7-09-01
Donji Vidovec, 16. listopada 2009.
MEĐIMURSKA ŽUPANIJA
Zavod za prostorno uređenje
PREDMET: Prijedlog za - Izmjene i dopune Prostornog plana Međimurske županije, Prijedlog Plana za javnu raspravu.
Poštovani,
U Općini Donji Vidovec, temeljito su analizirane odredbe izmjena i dopuna PPŽ, te se predlaže:
1. u članku 7. alineja - 2. stambene i gospodarske građevine ako su u funkciji poljoprivrednih djelatnosti, tovilišta dodati riječ i turizma
2. u članku 84. stavak 2. namjena tih građevina može biti ugostiteljska, pomoćna (spremište sanitarije i sl.) a ne može biti stambena (bilo za stalno ili povremeno stanovanje) iza pomoćna dodati , turistička te brisati riječi a ne i u zagradi bilo stalno ili, tako da je rečenica u sljedećoj formi … namjena tih građevina može biti ugostiteljska, pomoćna (spremište sanitarije i sl.), turistička, i može biti stambena (za povremeno stanovanje)
Obrazloženje točke 1. i 2.
Slijedom inicijative za turističkim razvojem Međimurske županije, pa time i Donjeg Vidovca, ostaje veliki neiskorišteni potencijal uz rijeku Dravu. Tako predlažemo da se uz derivacijski kanal HE Dubrava i to 300 m sjeverno i 300 m južno od kanala, na prostoru koji je građevinskim zahvatima pri izgradnji HE Dubrava prirodno narušen, omogući izgradnja ekoloških drvenih objekata turističke namjene za povremeno stanovanje, te kampiranje.
Pojašnjenje; u proteklih 10-tak godina učestalo se intenzivira nekontroliran boravak u prirodi uz derivacijski kanal HE Dubrava prema starom toku rijeke Drave, te potražnja za smještajem u prirodi na tom prostoru i to posebno od 1. svibnja do kraja rujna. Krajolik starog toka rijeke Drave, od brane HE Dubrava u D. Mihaljevcu pa do ušća u D. Dubravi, gotovo svakodnevno obilaze plovilima razne grupe turista. U ljetnom mjesecima subotom i nedjeljom starim tokom rijeke Drave prođe i 60-tak raznih plovila. Interes ekologa, ljubitelja prirode te turista iz Austrije, Slovenije, Mađarske i Njemačke svake godine sve je veći. Skupine ljubitelja prirode ne žele boraviti u urbanim sredinama i hotelima već žele boraviti u prirodi (kampirati i spavati u kućicama). Međimurje, kao jedina Županija, više desetaka godina (uništavanjem prirodnog krajolika izgradnjom hidroelektrana) nema izviđačkih organizacija (u Varaždinskoj županiji su tri). Glavni razlog tome je nemogućnost legitimnog boravka i kampiranja u prirodi. Susjedni Grad Letenye u R. Mađarskoj na svom prostoru ima 2 kampa (jedan uz toplice i bazene u samom gradu, a drugi uz jezero 3 km od grada), dok cijela susjedna Županija Zala u R. Mađarskoj ima ukupno 14 kampova. Međimurska županija, ovim prijedlozima izmjena i dopuna PPU, na žalost ne predviđa izletnički turizam uz rijeku Dravu, te koči razvoj turizma, a time posebno razvoj naše općine te Međimurske županije u cjelini.
3. u članku 91. u nabrajanju «Glavni prometni pravci su:» izostaje pravac državne ceste D20 Čakovec, Prelog, Donji Vidovec, Donja Dubrava, Koprivnica
4. u članku 127. b. stavak 2. alineja – 4. revitalizirati vlažna staništa uz Muru i pritoke, dodati riječi te starih presušenih tokova rijeke Drave i potoka Bistreca.,
Obrazloženje:
na području Donjeg Vidovca postoje isušeni stari tokovi rijeke Drave (Dravica, Veliki port, Mali port) te potoka Bistreca.
Pojašnjenje: padom podzemnih voda došlo je do isušivanja starih korita rijeke Drave te starog korita potoka Bistreca i nestanka biljnog i životinjskog svijeta. Slijedom rečenog smatramo da je potrebno ponovno revitalizacijom ovih isušenih prostora vratiti život biljnom i životinjskom svijetu, želimo ponovno slušati kreketanje žaba i gledati lopoč.

5. u članku 135. brisati alineju – 4. «posljedice narušenih …..
6. Sukladno PP-u Općine Donji Vidovec, a koji je u skladu s aktualnim planom MŽ, na području između državne ceste D20 i ŽC uz derivacioni kanal te od Hotela Golf do poduzetničke zone „Buzovica“ u Svetoj Mariji, predviđeno je područje za sportsko rekreativne namjene i golf igralište. U prijedlogu izmjena i dopuna PPMŽ taj dio nije naveden za predmetnu namjenu te vas molimo da ga uvrstite.
Držim da su naše primjedbe i prijedlozi apsolutno opravdani te u interesu svih žitelja Međimurja, da PPMŽ mora uvažavati potrebe sredina na koje se odnosi te da samim tim postane naš, a ne nametnut.


S poštovanjem,

NAČELNIK
Josip Grivec



Post je objavljen 21.10.2009. u 07:14 sati.