Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/tinolovka

Marketing

FOTO TINO ( 97 ) - Bitka koja je značila prekretnicu

Sisačko-moslavačka županija ovih dana nizom manifestacija obilježava " svoj " Dan hrvatskih branitelja, da bi sve kulmniniralo slijedećeg petka, 23. listopada, svečanim mimohodom postrojbi Hrvatske vojske kroz grad Sisak. Tim povodom brojna izaslanstva, diljem županije, položila su vijence kod spomenika palim hrvatskim braniteljima. Kod središnjeg križa na sisačkom groblju Viktorovac vijence je položilo izaslanstvo županije, predvođeno sa županicom Marinom Lovrić - Merzel, kao i kod spomenika u obliku " pergamenta " u parku doktora Franje Tuđmana u Sisku, uz županijsko izaslanstvo, vijence položili i pripadnici braniteljskih udruga. Izaslanstvo braniteljskih udruga Domovinskog rata položilo je vijence i na Senjaku u Petrinji kod spomenika pukovniku Predragu Matanoviću i suborcima ( članovi Udruge ratnih veterana Druge gardijske brigade " Gromovi " i Udruge " Crne mambe " ).


Bitka koja je odlučila rat na Banovini


U malom, mjestu uz samu obalu rijeke Kupe, nedaleko Petrinje, Novom Farkašiću, obilježana je 18. obljetnica od presudne bitke koja se u Domovinskom ratu odigrala upravo na ovom području.


Naime, u drugoj polovici listopada, združene komunističko-fašističke velikosrpske snage u silovitoj ofenzivi u jednom trenutku izbile su na samu obalu rijeke Kupe, dok su druga područja još uvijek odoljevala brojnijem i daleko bolje naoružanom neprijatelju. Malobrojniji i za rat takvih razmjera nepripremljeni hrvatski branitelji odlučili su se na pomalo očajnički korak, organiziravši se u nekoliko manjih grupica te se rasporedivši u okolnim šumama dočekali su samouvjerenog neprijatelja u sjajno pripremljenoj zasjedi, nadmoćniji neprijatelj sa kolonom svojih oklopnih vozila, tenkova, kamiona, upao je u zasjedu hrvatskih snaga i doživio totalni poraz, tijekom prvih, udarnih minuta hrvatske protuofenzive neprijatelj je izgubio četrdesetak vojnika, tijekom bitke, neprijateljska vojska je pobijeđena, te odbačena od Kupe prema unutrašnjosti, te je tako došlo i do stabilizacije fronte i linije razdvajanja kod Glinske Poljane ( selo na Banovini ). Od tog trenutka neprijatelj nikada više nije osvojio ni pedlja hrvatskog teritorija na ovom prostoru Hrvatske.


Prisječajući se sudbonosne bitke kod Novog Farkašića preživjeli branitelji su se okupili na prigodnoj svečanosti kako bi odali dužnu počast poginulim hrvatskim vitezovima. Sa strahopoštovanjem prisječajući se Igora Andrijičića, Borisa Crnkovića, Mladena Danančića, te svih " drugih ratnika koji su svoj život položili za slobodu koju danas dišemo ", tim riječima započela je svečanost u Novom Farkašiću. Povodom te obljetnice otkrivena je i spomen ploča, koju su otkrili Ivo Dino Hrga i Mario Hrnčević, djeca poginulih hrvatskih branitelja i Martina i Mario Vancaš, djeca hrvatskog branitelja iz Novog Farkašića, dok je netom postavljenu spomen ploču blagoslavio Don Milenko Majić, vojni kapelan, uputivši nekoliko riječi ohrabrenja nazočnima te rekao kako se žrtva branitelja nikada neće i ne smije obezvrijediti.


Na samoj Banovini puno je sela, malih mjesta koja bi mogla ispričati svoju zasebnu priču, " PRIČU IZ HRVATSKE ", bila je to borba za opstanak, herojska bitka Davida i Golijata, borba između dobra i zla, u kojoj je zlo na kraju savladano i bačeno u tamu. No, jedno mjesto se ipak može podičiti svojim nemjerljivim doprinosom u Domovinskom ratu, stanovnici tog mjesta to itekako dobro znaju i njihova žrtva će ostati upamćena, dok je slobodne i i nezavisne hrvatske države, te njenih branitelja. U Novom Farkašiću su ispisane najsvjetlije stranice Domovinskog rata, a 18. listopada 1991. godine ostat će zauvijek upisan u povjesnicu ovog mjesta i cijele Hrvatske. Potvrdio je to Božo Budimir, ratni zapovjednik Oružane grupe za Sisak i Baniju: " Bila je to velika prekretnica jer je JNA nanesen najveći poraz i postignut je veliki ratni uspjeh. Operativna grupa HV za Sisak i Baniju je bila simbol svima kako se bori za Hrvatsku i kako se pobjeđuje. Želim danas još jednom odati veliko priznanje svim postrojbama, jer ste ispisali najsvjetlije stranice Domovinskog rata."


Na mjestu obilježbe ove značajne obljetnice učinila brojna izaslanstva položiča su vjence u počast hrvatskim braniteljima među kojima i Grada Petrinje, predvođeno gradonačelnikom, Željkom Nenadićem, tim povodom gradonačelnik Petrinje u svojoj izjavi za javno.info ( colonia.tino ) je rekao:


'' Ponosan sam i sretan što smo uspjeli u Novom Farkašiću postaviti tenk iz Domovinskog rata koji simbolizira prvu pobjedu na ovim prostorima nad četničkim okupatorima, a koja je značila puno više od pobjede, koja je značila veliko ohrabrenje jer je pokazala da možemo i protiv tih grdosija golim rukama, tako da zahvaljujući prvoj gardijskoj brigadi i seljanima iz Farkašića uspjelo se ne samo obraniti od napada nego i u protunapadu osvojiti neka mjesta kao što je Katarina, kao što je Glinska Poljana i pokazati da u hrvatskom narodu postoji nacionalni naboj, nacionalni duh koji je obranio Hrvatsku. ''


Na novi plato je postavljen tenk T – 55 koji je darovao Stožer Hrvatske vojske, u spomen kada su prije 18 godina u Novom Farkašiću hrvatski branitelji zarobili i uništili prve neprijateljske tenkove. Sudionik ovih događanja bio je i Ivica Šafarić, danas predsjednik Udruge Crne mambe, koji je između ostaloga istakao da je ovaj spomenik postavljen da svi vide kako su Hrvati ratnici koji vole i brane svoju rodnu grudu, koje nikakva sila oružja ne može zaustaviti.


Francuzi u obrani Hrvatske


Organizator je riječi zahvale uputio Stožeru Hrvatske vojske, gradovima Petrinji i Zagrebu te Ministarstvu obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti u čije je ime u Novom Farkašiću danas bio Andrija Kolobarić. Uz ratnike iz 1991. godine, proslavi su bili prisutni i predstavnici Županije, vojnog i civilnog života, Koordinacije udruga, obitelji poginulih hrvatskih branitelja, kao i suborci iz Francuske, Damien Lamothe iz Lyona i Jean – Francois Bosse iz Quipera. Potvrdili su da je istinita ona krilatica " Jednom Gromn ( gardijska brigada-Gromovi ), zauvijek grom ", a na pitanje zašto je iz Francuske došao braniti Hrvatsku, Damien koji je tada imao samo 18 godina pokazao je na srce.Danas je rekao da se osjeća kao doma. I to na hrvatskom jeziku kojeg je dobro naučio tijekom Domovinskog rata.


Organizatori ove značajne obljetnice su bili Udruga Crne mambe i Udruga ratnih veterana Druge gardijske brigade Gromovi, dok je grad Petrinja financirao postavljanje platoa za tenk, te darovao zemljište na kojem je i postavljen spomenik.


FOTO ZAPIS:


Photobucket 


Photobucket 


Photobucket 


Photobucket 


Photobucket 


Photobucket  


Photobucket 


Photobucket 


Photobucket 


Photobucket 


Photobucket 


Photobucket 


Photobucket 


Photobucket 


Photobucket 


Photobucket 


Photobucket 


Photobucket 


Photobucket 


Photobucket 


Photobucket  


Photobucket 


Photobucket 


Photobucket 


Photobucket 


Photobucket 


Photobucket 


Photobucket 


Photobucket 


Photobucket



Post je objavljen 19.10.2009. u 21:12 sati.