Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/agropolitika

Marketing

ČIME UNIŠTITI ŽITNOG ŽIŠKA ?



Posljednjih tjedana poljoprivredni proizvođači na malim poljoprivrednim gospodarstvima imaju poteškoća sa štetnicima, žitnim žišcima. Kako uništiti žitnog žiška i čime dezinficirati prostor za unos novog žita, konkretno kukuruza, kada u poljoprivrednim trgovinama nema odgovarajućeg preparata?
Poljoprivrednici koji siju žitarice na malim površinama, tek samo na nekoliko hektara, u najvećem broju slučajeva ne tretiraju žitarice u vegetaciji zaštitnim sredstvima protiv žižaka, a ni tlo prilikom njegove pripreme za sjetvu, protiv spomenutog štetnika. Žitnog žiška koji se svake godine ne javlja u istom intenzitetu, nastoje uništiti prilikom njegovog pojavljivanja na uskladištenom žitu, prskanjem ili posipanjem, odgovarajućim zaštitnim sredstvima, na tavanu ili u prostorijama namijenjenim za žito.
No ove je godine jedno od važnih, a poljoprivrednici kažu i najbolje sredstvo za uništavanje žitnog žiška, Kofumin 7, sa karencom od 60 dana, povućeno s tržišta na samom početku mjeseca rujna. Prema informacijama koje sam dobila iz Zavoda za zaštitu bilja na Agronomskom fakultetu u Zagrebu, spomenuto zaštitno sredstvo je povućeno s tržišta prema nalogu Europske unije, jer se došlo do spoznaja da je upotreba tog sredstva na tragu kancerogenosti za zdravlje ljudi. On se naime koristi raspršivanjem i smatra se da često puta nakon njegove upotrebe žito nije bilo dovoljno dobro promiješano, što je višegodišnjim ispitivanjem rezultiralo nalazom o opasnoj štetnosti za zdravlje ljudi, te odlukom o povlačenju s tržišta. Zato je inspekcija obilazila poljoprivredne trgovine i izričito nalagala da se Kofumin 7 skine i povuče s polica za prodaju.
Prema informacijama iz Zavoda za zaštitu bilja Agronomskog fakulteta nema razloga da se u trgovinama koje prodaju zaštitna sredstva za žitne žiške ne nalaze preparati ACTELLIC 50 EC , koji je prema djelovanju vrlo sličan spomenutom Kofuminu 7, KOTHERINE SC 25 koji je namjenjen tretiranju prostora u koje će biti spremljene žitarice i KOBIOL DP 2 , koje je sredstvo bez karence.
Međutim prema informacijama od poljoprivrednika, te telefonskom komunikacijom s više poljoprivrednih prodavaonica u ruralnim mjestima, došla sam do saznanja da u prodaji nema nikakvog, pa ni jednog od ova tri kemijskih sredstava koja bi uništila žitne žiške.

No, upornim telefoniranjem i traženjem, u Zagrebu na adresi Branimirova 67, pronašla sam u prodaji ACTELLIC 50 EC. Ispod naziva tog kemijskog sredstva piše „ Insekticid i akaricid tekući koncentrat za emulziju (EC)“ a navodi se i slijedeće: „ Za suzbijanje štetnika u voćarstvu, ratarstvu i povrtlarstvu, te u praznim skladištima poljoprivrednih proizvoda kao i na uskladištenoj pšenici i kukuruzu“
Proizvođač tog kemijskog sredstva je Syngenta Crop Protection AG, Basel, Švicarska .
Nakon primjene na uskladištenoj pšenici i kukuruzu karenca je 63 dana.
Zastupnik i uvoznik za RH je : Syngenta Agro d.o.o., Samoborska 147, Zagreb .
Prije bilo kakve upotrebe kemijskog sredstva ACTELLIC 50 EC, treba pročitati Uputstvo za upotrebu, koje je vrlo detaljno, a time i jasno.




Post je objavljen 18.10.2009. u 14:41 sati.