Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/modestiblejz

Marketing

Vampiri su opet u modi

Image Hosted by ImageShack.us


Vampiri, vampiri, vampiri, boktemazo svuda vampiri! Pa koji je sad to vrag. Zar je ovaj poslovično krvoločni svijet toliko poblunio da mu nije dosta vlastitih krvopija domesticus, nego traži još i one iz mašte? Čini se da čovječanstvu nije dosta što mu se netko napio krvi, pa traži još i kruha povrh pogače, nekog recimo profesionalnijeg, da mu se još iscrpnije na slamčicu naćuća krvce rumene (nebitno koje grupe ili rezus faktora, jer vampiri su kao nacija tolerantni čudo jedno, nikad nikome nisu brojali krvna zrnca).

Upališ tako TV – film o vampirima, okreneš na kabelsku – serija o vampirima, čitaš novine – članci o vampirima, odeš na chat – upadneš u milijun soba s vampirima, gledaš u izlog knjižare – poslagane vampirske trilogije, ideš skuhat nešto iz nove kuharice - na meniu krvavi transilvanijski biftek! smijeh

Zbombardirana tako vampirstvom, prvo pomislih da mi se pričinja, da vidim bijele miševe (kao jedno vrijeme sa onim prokletinjama, morskim psima, kada nisi mogao paštetu otvorit, a da iz nje nije iskočija veliki bijeli, na svakom si programu naleća na te zubate prokletinje), ali jok, ne umišljam, nisam ni tada, a ne umišljam ni sada. Sada su na tapetu malo drugačiji predatori, isto zubati i bljeđušavi, ali bez peraja. Danas kamo god da se okreneš opet vampiri, bilo kuda - vampiri svuda! Vampiri mi brate već izlaze na nos, ka´ mjehurići od Fante. A ako išta mrzim to je kad mi mjehurići od Fante izlaze na nos. Zato ne pijem gazirano. Od gaziranog samo neugodno grgolje crijevca.

Nedavno odgledah i taj Twilight/Sumrak, i onako, filmski gledano, kužim zašto curke vrište na zgodne mlađušane, moderna holivudska produkcija čini čuda, upakiraju curkama opasnost u romantično-poetičnu limunadu i onda to provjereno pali. Sve tamo od Marlona Branda na motoru, loši su dečki uvijek bili seksi i cool. A nema lošijeg i kulerskijeg dečka od dečka vampira. Vampir je idealan muškarac u svakom pogledu. Pod prvo - tip je mrtav rofl Ma zezam se ja, ej dečki, ne mislim ja tako, a šta bi mi ženskinje bez vas.

Eh da, ali gdje je nestao onaj dobri stari Dracula koji je bija ružan ka ponoć, di su nestali Nosferatu (Max Schreck), Bela Lugosi i Cristopher Lee?

Image Hosted by ImageShack.usImage Hosted by ImageShack.us


Za njima se (da nemaju superfantastične vampirske moći) ni jedna ženska na ulici ne bi osvrnula, toliko su gadne ćunke bili, pa si takvom liku fakat vjerovao da je vampir. Sleti neki gadan tip s grede, visi kao drniški pršut, i kaže "slušaj mala, ja sam ti vampir i sad ću ti se napit krvi" i ti mu fakat vjeruješ, misliš u sebi – ej vidi, stvarno vampir. Barem je tako bilo do ovih naših modernih i ludih vremena kad se sve izokrenulo, pa je došao Coppolin Dracula i najjebozovniji, pardon, najzavodljiviji vampir u povijesti filma – ovaj macan Gary Oldman, grrrr...

Image Hosted by ImageShack.us

E taj nije trebao visjeti, sad su visjele sa njega. A poslije grrrr-njega zaredali i ovi moderni mlađahni vampirci koji koriste visoku tehnologiju, nose najmoderniju dark obleku i pate od egzistencijalnih problema, čisto neka ful osjećajna ekipa.

Stoga ako u kući imate tinejdžericu, nećete pogriješiti ako joj poklonite nešto vampirsko, film, knjigu, plakat, svejedno, one vam danas za tim šize kao nekoć za New Kidsima, Leonardom Di Caprijem ili Justinom Timberlakeom. Doslovno su horde tinejdžerica diljem svijeta pošemerile pameću za svim tim modernim vampirima, za tim Edwardima, Billovima, Ericima i štotijaznam kakvim sve ne vampirima oštrog zuba i nježnog lika. Knjige, serije i filmovi, True Blood, Twilight saga, napadaju sa svih strana, to vam je sada in, dođe jedan film, pa se čeka drugi (New Moon), pa sveopća histerija, pa nastavci, pa sličice…

Image Hosted by ImageShack.usImage Hosted by ImageShack.us


Otkuda ta fascinacija tim krvoločnim beštijama izvire, da mi je znati? Iz kakve to univerzalne ljudske podsvijesti? Šta bi doktor Freud reka na sve to? Ma znam šta bi reka – seks! Odgovor na sve je seks. I znate šta? Dotur bi bija u pravu. Totalno u pravu. Seks prodaje vampire, a vampiri prodaju seks. Slast, naslada, napaljenost, seks - seks prodaje sve. Prosto kao pasulj, jednostavno ko fažol.

Pod prvo, ti su vampiri kao ultimativno seksi, onako vampirski zavodljivi, zapaljivi i neodoljivi frajeri, bez obzira šta već 500ak godina nose isti plašt pun moljaca, šta im smrdi iz usta, šta su vječno neispavani s gadnim podočnjacima i šta imaju kronični konjuktivitis (a vjerojatno i artritis; zbog vlage u grobnicama, a izolacija loša).

Ali baš takvi kakvi su, oni redovito, kao veliki vampirski fakeri, zavode neku trebu. Ko fol samo pogledom (opak neki pogled s obzirom na konjuktivitis), ali uvijek zavode neki komad ženskice koja im je neodoljiva opsesija. Oni su dakle, unatoč svemu, neprikosnoveni seks-predatori. To je kao druga stavka, oni baš uvijek zavode trebu, bez iznimke, to im je nešto kao posliježivotni to jest smrtni cilj – zavest trebu.

I po čemu se sad ti vampiri razlikuju od ostalih dečkiju? Mislim, i ostali dečki imaju iste brige, a opet izvise kod suprotnog spola, dok kod vampira svaki put - stopostotni uspjeh. Nevjerojatno. Nevjerojatno za tipa od 300ak godina, a koji nije Hugh Heffner rofl Zar su ženske toliko glupe da doslovno traže da im se netko napije krvi? I da im danonoćno visi nad glavom, zapovida i očekuje od njih da bez pogovora te naredbe slijede? Da kasno dolazi doma? Da je uvik u istoj šporkoj robi i neće da se presvuče u čistu? I da joj uvijek zakapje krv po tepihu, taman kad ga je ona izribala i usisala? Hej, i dalje pričamo o vampirima.

E ali on je baš to, vampir kužiš, i to je tako cool, on i leti i skače i ne može odapet - već čujem obožavateljice vampirskog roda, ma odhebi to ženska glavo, i svinjska gripa leti i majmun skače pa ih nećeš ženit, a to da ti potencijalni partner nikada neće odapet ne bih baš shvatila kao prednost. Mislim, cijelu vječnost trpit pored sebe ispijenog drogaša, kojem je svakodnevni šut litra-dvi pive, pardon, krvi?! Brrrr…

Ali stvar je u tome da on uvijek toj trebi dođe u sobu, kužite, uvijek, on je neumoran. I ona ga onda uvijek pusti, tamo negdje oko ponoći, priko balkona, da joj starci ne skuže - dok ga, naravski, čeka u lepršavoj spavaćici. To je nezaobilazan modni detalj. Da ga čeka u recimo baby dollu ili onim gaćastim piđamama na pruge, to ne bi bilo to, kužite ne? Ne bi se proziralo na mjesečini.

I pod treće, oni se uvijek malo poigraju. Malo se poigraju, malo puno poseksaju, da bi joj on na kraju zagrizao vrat. To je kao totalno seksi, to što joj je on nakon onog još išćuća i svu krv iz tijela (dok bi normalniji tip pripalio cigaru). To je totalno seksi, jer se seksaju i umiru, mislim ona umire dok se seksa, jer je to taaaaako dobar seks. A netko reče da je orgazam kao mala smrt. E pa jel kužite sad? Seks i smrt. Eros i Thanatos.

˝Kod Freuda Eros je skup nagona koji stoje nasuprot nagona smrti ili Thanatosa. Nagoni života nisu samo seksualne prirode; u njih spadaju i nagoni za samoodržavanjem, čiji je temelj glad. Thanatos ili nagoni smrti teže razaranju cjeline, ujednačavanju napetosti i povratku u anorgansko stanje. Eros i Thanatos možemo razmatrati iz evolucijske perspektive;˝ nut

U tom grmu leži vampir! Doktor je opet u pravu. Zato su trebama vampiri toliko neodoljivi, jer bi im jedino oni po pravilu i teoriji trebali osigurati vrhunski seks, to jest - vrhunski orgazam! Jedino bi im vampiri trebali garantirati doslovno nenadjebiv doživljaj - seks do smrti naughty Onakav kakav postoji samo u ljubićima sa kioska. I eto vam cile filozofije.


Frank Langella kao Dracula(1979.) u kultnoj krvavo-crvenoj sceni (sic!) – školski primjer seksualne psihodelije

E ali feministice će sada reći da di je tu pravda, di je tu pravda kad samo ženska u tom vrhunskom seksu odapne, a tip se uvijek izvuče? E pa tu vam dolazi posljednja stavka, a posljednja stavka je da tog ultimativnog jebača uvijek naganjaju s kolcem (dame, budite mirne, to obavezno tek poslije seksa, kad je tip svoje već obavio).

Dakle, ni jebozovni tip se ne izvuče, jer tek tada, podlo i promišljeno, kad je iscrpljen, jadnička nefer naganjaju posvuda, po krovovima, po dvorcima, po podrumima, umobolnicama, grobljima, tamo nekim štalama, uglavnom sve nekim opasnim i opskurnim mjestima gdje ne bi zašo´ ni pas. A tko ga naganja? Pa naravno - ostatak muške populacije. Kužite vi tu simboliku? Kolac, ne?

A zašto ga naganjaju? Pa zato jer im je ovaj pojebao sve najbolje ženske! Pusti šta tip ima šuplje očnjake, leti po noći, ima fetiš na šišmiše (ima ga i Batman pa nikomu ništa), šta ne navija za repku, i ne pije rakiju i pivu, sve bi to njemu ovi drugi mužjaci s kolcem oprostili, ali to da im otima najbolje komade - e preko toga mu ne mogu nikako preći! Tako da oni svojim kolcem naganjaju tipa s najvećim kolcem, iz čiste ljubomore rekla bih.

I zato oni njega naganjaju kolcem, a ne recimo PinoSilvestreom ili osvježivačem daha - jer njihov kolac na kraju igre mora biti veći.

Jedino me zbunjuje ova njihova silna želja da svoj kolac u njega zabiju? No da. Mislite da aludiram na nešto? Ma kud bih ja pjeva Dragi doktore Sigmund, možda sam se ipak trebala baviti psihoanalizom?

Jel´vam sada jasnije o čemu se tu radi. Kao što bi Arsen rekao - nije lako bubamarcu. E pa nije lako ni vampiru, majkemi.



Post je objavljen 16.10.2009. u 12:04 sati.