Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/opsa

Marketing

Kanadska guvernerka Michaëlle Jean krajem listopada dolazi u četverodnevdnu posjetu Hrvatskoj

Ured generalne guvernerke Kanade Michaëlle Jean priopćio je u srijedu da će ona od 21. do 31. listopada boraviti u službenom posjetu Hrvatskoj, Sloveniji i Grčkoj.

Generalna guvernerka u Kanadi predstavlja šefa države - britansku kraljicu Elizabetu II.

U službenom posjetu Hrvatskoj boravit će od 23. do 27. listopada, a posjetit će Zagreb, Vukovar, Split i Dubrovnik.

"Tijekom posjeta Republici Hrvatskoj, generalna guvernerka će odati priznanje našoj zemlji za nedavno primanje u NATO, te za proaktivnu i primjernu ulogu koju hrvatski dužnosnici igraju u promicanju sigurnosti u regiji i drugdje", ističe se u priopćenju iz Riedau Halla - guvernerkine rezidencije u Ottawi.

Osim službenih razgovora s najvišim hrvatskim dužnosnicima, Michaëlle Jean će imati i više susreta s predstavnicima civilnog društva u Hrvatskoj, na kojima će se govoriti o temama kao što su "kulturna raznolikost, očuvanje baštine te napori na pomirbi nakon godina sukoba koji je podijelio zajednice", dodaje se u kanadskom priopćenju.

Jean će posjet regiji započeti u Sloveniji 21. listopada, a završiti u Grčkoj od 29. do 31. listopada, gdje će joj se pridružiti suprug Jean-Daniel Lafond.

U kanadskom izaslanstvu će biti predstavnici vlade, umjetnosti, kulture i civilnog društva, koji će se sastati sa svojim slovenskim, hrvatskim i grčkim kolegama i imati aktivnu ulogu na susretima guvernerke s predstavnicima civilnog društva.

"Državni posjeti generalne guvernerke imaju važnu ulogu u odnosima Kanade s drugim državama. Oni su najviši oblik diplomatskog kontakta, te označavaju razvoj bilateralnih odnosa i razmjene među narodima", navodi u priopćenju Riedau Hall.

Hrvatska veleposlanica u Kanadi Vesela Mrđen Korać, izjavila je povodom najave posjete generalne guvernerke Kanade kako je "posjet generalne guvernerke kruna novog poglavlja u razvoju bilateralnih odnosa Hrvatske i Kanade". Također je ocijenila da će posjet pridonijeti razvoju gospodarskih odnosa Hrvatske i Kanade, koji sve više dolaze u žarište interesa dviju strana.

U skladu s kanadskom tradicijom, uoči državnog posjeta generalne guvernerke u njezinoj je rezidenciji u Ottawi 13. listopada održano kulturno predstavljanje triju zemalja. Uz prigodne govore veleposlanika iz Hrvatske, Slovenije i Grčke, zemlje su predstavili i njihovi umjetnici. Tako je iz Hrvatske nastupio gitarist Srđan Bulat, iz Slovenije gitarist Aleksander Mežek, a Grčku je predstavio Crkveni zbog grčke zajednice u Ottawi.

Među dvjestotinjak uzvanika, na primanju su bili i čelnici udruga hrvatske dijaspore iz svih dijelova Kanade, koji, po riječima veleposlanice Mrđen-Korać, s velikim odobravanjem prate novo približavanje Kanade i Hrvatske. Prema posljednjem popisu u Kanadi živi oko 130,000 Hrvata.

Michaëlle Jean je u prigodnom govoru na primanju, kazala da su Hrvatska i Slovenija nove demokracije, voljne otvoriti se svijetu i gledati u budućnost, a Kanada želi ohrabriti odvažne političke, gospodarske i socijalne promjene koje poduzimaju na tom putu.

Rekavši za Hrvatsku da se oporavlja od razornog rata, Jean je kazala kako su solidarnost i razumijevanje ključni za izgradnju mira, te da društvo ne može napredovati ako je usredotočeno na mržnju.

Prije imenovanja na guvernersku dužost u rujnu 2005., Michaëlle Jean je bila poznata televizijska novinarka u pokrajini Quebec. Pratila je rat u Hrvatskoj, a posebno sudbinu izbjeglica.

Rođena 1957. na Haitiju, Jean je i sama bila izbjeglica, kada je njezina obitelj 1968. godine pobjegla pred dikataturom Papa Doc Duvaliera i nastanila se u Montrealu.

Bila je poznata i kao socijalni aktivist za zaštitu žena i djece od nasilja, te za pomoć mladim hendikepiranim osobama.

Govori pet jezika, francuski, engleski, talijanski, španjolski i kreolski s Haitija. Michaëlle Jean je prvi crnački generalni guverner Kanade. Udana je za filmskog redatelja Jean-Daniela Lafonda i ima jednu kćerku.

Ovaj posjet doprinosi jačanju transatlantskih veza između Kanade i Hrvatske, koji su pristupanjem Hrvatske NATO-u započeli novo poglavnje u suradnji. Podjećamo vizni režim za hrvatske građane prilikom ulaska u Kanadu ukinut je nekoliko dana prije pristupanja Hrvatske Sjevenoatlantskom savezu.

Više informacija o generalnoj guvernerki Kanade pronađite na službenim stranicama njenog ureda: www.gg.ca

Post je objavljen 16.10.2009. u 08:15 sati.