Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/svid

Marketing

Uklonimo govor mržnje

U prostorijama udruge Korak ispred, danas je najavljen projekt "Uklonimo govor mržnje". Uz udrugu Korak ispred u projektu će sudjelovati Vijeće Srpske manjine i Zaklada Sveučilišta u Rijeci.
Naime, kako je rekla Darinka Janjanin iz Vijeća srpske manjine i članica programskog Vijeća HRT-a, u posljednje vrijeme smo svjedoci govora mržnje na stadionima i preko grafita, a govor mržnje nije isključivo usmjeren prema Srbima i drugim nacionalnim manjinama, već je u Rijeci bio prisutan na grafitima protiv braće Sharbini.
Stoga će u sklopu programa otvoriti telefonsku liniju na koju građani mogu prijaviti govor mržnje.

Broj telefona je 320 777, a prijave se mogu poslati i na e-mail rijeka@info-centar.eu.

Zatim će se selektirati najgori primjeri govori mržnje, te će se 16. studenog na međunarodni dan tolerancije ti grafiti prebrisati i urediti pozitivnim porukama, rekao je Zoran Stevanović iz udruge Korak ispred .

Dodao je kako je to samo nastavak njihove kampanje borbe protiv diskriminacije. Tako su Vijeće Europe i UEFA prihvatili projekt udruge za borbu protiv diskriminacije kroz sport, što se može vidjeti prije početka utakmica kada se iznose transparenti s proukama protiv rasizma.

U ime Zaklade Sveučilišta govorila je ravnateljica Sanja Barić, koja je rekla kako se ovaj program uklapa u njihove smjernice. Naime, mišljenja je kako akademska zajednica nedovoljno radi na senzibiliziranju javnosti protiv govora mržnje i nasilja, stoga će se to promijeniti uključivanjem članova akademske zajednice u ovaj projekt i niz drugih, poput, škole održivog razvoja.

Na kraju je Darinka Janjanin upozorila kako nakon utakmice Hrvatske i Katara na Kantridi, nitko od riječkih javnih osoba, gradonačelnika i nevladinih udruga nije podigao glas protiv govora mržnje koji je bio prisutan na toj utakmici.

MT

Post je objavljen 15.10.2009. u 13:45 sati.