Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/modestiblejz

Marketing

Zatočenici kninskih zatvora

Image Hosted by ImageShack.us
hdlskl

Večeras me HRT stvarno ugodno iznenadio emitiranjem jednog fenomenalnog i potresnog dokumentarca ´Zatočenici kninskih zatvora´ koji govori o strašnim sudbinama naših dečki branitelja i civila koji su 90ih zvjerski mučeni u kninskom zatvoru od strane najgorih četničina koji su tada haračili našom Dalmatinskom Zagorom. Mnogi od nas koji se živo i bistro sjećaju tih vremena znaju za strašne sudbine naših ljudi, no u međuvremenu su odrasle mnoge generacije kojima je Domovinski rat gotovo pa bajka koju im pričaju (ako uopće i pričaju) njihovi očevi.

Da se mene pita, ovaj bi dokumentarac (ruku pod ruku sa onim o Vukovaru i vukovarskoj bolnici i Ovčari) bio obvezna lektira svakom krvoločnom i beskrupuloznom srpskom političaru koji na predizbornu turneju ´srpskim krajevima´ obavezno i dan danas svrne i u kninski kraj da bi skupljao bodove po Srbiji. Bio bi obavezna lektira svakome beskrupuloznome prekodrinskom kretenu koji smatra da ima kome ovdje politikantski dolaziti, iako ja ne znam kojem to biračkom tijelu političar jedne strane države u našoj državi ima dolaziti. Bio bi obavezna lektira svakome njihovom predsjedniku i premijeru koji izrazi želju doći nam u posjete, a da pri tom namjerno zaobilazi Vukovar, Škabrnju ili Šibenik.
A također bih ovaj dokumentarac obavezno prikazivala i svakom stranom diplomatskom izaslaniku na tragu dvoličnog Lorda Owena i ostalih ovnova, majmuna i budala koji su ovuda preko naših leševa gradili svoje diplomatske karijere, a za sobom ostavljali pustoš, krv i mrtvace. Također i svakom onom bjelosvjetskom mamlazu koji nam se usuđivao, usuđuje, ili bi se usuđivao pametovati o demokraciji, dok ispod žita protura kukolj to jest kleptomanske interese. Štoviše, odgledavanje ovog dokumentarca postavila bih kao preduvjet svake diplomatske službe u Hrvatskoj. Pa prijatelju ako želiš biti izaslanik u Hrvata - izvoli pa gledaj, nauči nešto. I pokloni se žrtvama na Ovčari! Pa onda pametuj.
Također bih ovaj dokumentarac obavezno prikazala i u Hrvatskom Saboru, da se uhljebljena i ufoteljena gospoda prisjete tko im je današnji lagodni život osigurao i zaslugom čijih muka, suza i života, danas mogu maltene besplatno u saborskoj kantini baškariti svoje lijene guzičetine.

Velim, dokumentarac je vrlo kvalitetan, svjedočanstva autentična i po meni ovakve priče triba čuti češće. Da se ne zaboravi. Jer upravo ova svjedočanstva su najveći spomenik hrvatskim braniteljima koji postoji, većeg od toga nema.

ovako je dokumentarac najavljen u programskoj shemi HRTa:

14. listopada na HTV-u 2 oko 20 sati, dokumentarni film

Mnogi hrvatski branitelji i civili osjetili su brutalnost srpskih zatvora i logora. Njihove priče zabilježene su u uredima Tužilaštva, ali postupaka protiv zlostavljača veoma je malo. Uglavnom - nedostupni su. Knin, središte pobune 1990. i takozvane SAO Krajine, bio je i veliko središte zatočenika.

Kroz 5 različitih zatvora prošlo je više tisuća ljudi. Od zatvorskih čuvara osuđen je samo jedan - na 4 godine zatvora. U dokumentarcu Darka Dovranića zatočenici iz triju dalmatinskih županija opisuju svoje patnje i svjedoče o zvjerskim postupcima čuvara.

Korištene su i dokumentarne snimke dviju razmjena: jedne, koju je vodio Ratko Mladić i druge, na Dušni dan 1991. godine, kada je razmijenjeno više od 130 branitelja i civila.

Udruga zatočenika i logoraša srpskih kazamata ovom pričom poručuje: "Htjeli bismo zaboraviti, ali ne možemo. Pravda nije zadovoljena".

Autor: Darko Dovranić
Urednik Dokumentarnog programa: Miro Branković

Još jednom čestitke autorima dokumentarca i Hrvatskom društvu logoraša srpskih koncentracijskih logora za izvanredno odrađen posao!

Post je objavljen 14.10.2009. u 21:27 sati.