Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/zoranostric

Marketing

Hrvatski radnici i svjetski kapital: odvratna kampanja Jutarnjeg lista

Prije nekoliko dana, objavio sam priopćenje Crvene akcije Uništena još jednagrana industrije u Hrvatskoj. Vraćam se danas opet temi radništva i klasnih odnosa u Hrvatskoj.

Krvavi EPHZastupnici krupnog kapitala, naime, krenuli su u ideološku ofanzivu, kombinirajući nacionalističku dogmu ("svi smo mi Hrvati, moramo biti zajedno, ne bi raja smijela buniti na bogataše") sa neoliberalnom globalističkom (kapital je vječan, tržište je Bog, slušaj Svjetsku banku, slijedi gazdu svog!) Tome se treba suprotstaviti.

Prenijet ću danas i slijedeća dva dana nešto o tome. Prenosim citate iz nekih članaka, uz poveznicu na cjelokupni tekst.

Započinjem s člankom Viktora Ivančića: Tko će bandi pružiti odmor? o notornoj ideološkoj propagandi Jutarnjeg lista i Europa press holdinga: "Dobri Hrvati" moraju pokorno raditi za male plaće, da bi njihovi gazde bili zadovoljni: Vrijedi pročitati taj tekst, objavljen u malotiražnom tjedniku.

Najprominentnije glasilo Europapress holdinga, praćeno ostalim korporacijskim izdanjima, već dva mjeseca vodi neku vrstu svetoga rata protiv "landranja" i parazitskog mentaliteta ovdašnje radničke klase, i sva je prilika da će u sljedećem naletu medijska bojna zatražiti uvođenje prijekih sudova (...) "Svjetska banka razotkrila skandalozni hrvatski nerad i lijenost!" glasio je naslov na prvoj stranici s kojim je započela tabloidna proizvodnja moralne panike. (..) Živite bolje nego što zaslužujete, poručuje medijska inkvizicija, odnosno  ne zaslužujete da živite. (...)

Zato što je došlo do "neutemeljenog populizma" koji je "zemljom drmao mjesecima", kaže se, a rezultirao je podmuklom studentskom pobunom i prosvjedima na Facebooku. (...)

Udarnici "Jutarnjeg" nisu obični debili, nego debili koji su preuzeli ideološki jezik u svome najvulgarnijem izdanju, uz popratne moralne osude: Kako vas nije sram što ne želite više raditi za niže plaće i kraće godišnje odmore?! Kako se usuđujete protiviti otkazima bez otpremnina?! (...) Očisti li se od "kvizovskih" magli i statističkih opsjena, osnovna teza "Jutarnjeg lista" vrlo je prosta: poslodavci su velikodušna gospoda, a radnici nezahvalna govna. (...)

Objekte svojih napada i ne nazivaju radnicima, nego "Hrvatima", polazeći od toga da je nacionalizacija klasne sudbine nešto što će "Hrvati" lakše popušiti. Odricanje od elementarnih socijalnih prava i zaštite, pokorno prihvaćanje minimalnog klasnog standarda, plasirano je kao nacionalna obveza (...) Zadovoljan Hrvat je onaj koji ubire profit od rada dobroga Hrvata. (...)

U Europapress holdingu su bez problema uručili otkaze novinarki Nataši Škaričić i novinaru Igoru Lasiću  jer su se, nesmotreno, protivili cenzuriranju svojih tekstova  ali ostaje nejasno jesu li ih u internim aktima evidentirali kao "lijenčine", "pijance" ili "naprosto nekompetentne". (...)

DiarejaStvarni podtekst sistematskog denunciranja radničke klase, odnosno "Hrvata", koje traje mjesecima, zapravo je napad na preostale institucionalne oblike solidarnosti. (...) Akutna medijska agresija nije ništa drugo nego pokušaj da se od hrvatskih radnika, od "Hrvata", natjeranih na samoprezir, umjesto solidarnosti što bi je gajili jedni prema dugima, iznudi solidarnost prema eliti koja nad njima vlada i pedantno ih cijedi. (...)


Vrijeme je da se ljudi, koji žive od svojega rada (radništvo, radnička klasa, proletarijat) ponovno počnu organizirati u obranu slobode. Bit će teško, jer banda lopovska žestoko tuče teškom artiljerijom krupnog kapitala i krupnih riječi, sirovom brutalnošću ali i podlom manipulacijom.

Post je objavljen 13.10.2009. u 23:59 sati.