Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/film

Marketing

Top 10 najgledanijih filmova u hrvatskim kinima ...

1. Inglourious Basterds, 35976 gledatelja
2. My Life in Ruins, 31306 gledatelja
3. The Code / Thick As Thieves, 4408 gledatelja
4. Los abrazos rotos, 4037 gledatelja
5. Up, 47913 gledatelja
6. Orphan, 7888 gledatelja
7. Ice Age: Dawn of the Dinosaurs, 137924 gledatelja
8. G-Force, 116 gledatelja
9. The Proposal, 38032 gledatelja
10. Public Enemies, 31405 gledatelja

... i prije nego što u Zagrebu krajem vikenda zasjedne na filmski tron Zagreb film festival pozabavio bih se sa Top 10 ljestvicom najgledanijih filmova u Hrvatskoj. Mislim da je zanimljivi ishod ove ljestvice posrijedi umnogočemu drugačiji od sličnih američkih. Dakle označio sam nekoliko filmova koji na nekoj takvoj ljestvici (osim Quentinovi filmova) ne bi uopće egzistirali. Naime Quentin svojim osebujnim stilom i humorom zahvaća u većinski dio pučanstva koje pohodi kina i njegovi filmovi da je to početak filmske revolucije prikazivali bi se u pokretnim kinima za 3 groša, no to je jedan oku odmah vidljivi sloj koji svi eto prepoznaju i najveća kvaliteta ovog režisera poteklog iz filmofilskog kruga. Film, "Inglourious Basterds", sam po sebi je naišao na internetu na mnoge osude i kritike i osim što su ljudi oduševljeni filmom postoji izvjestan sloj ljudi, pogotovo onih njemačkog podrijetla, koji su jako povrijeđeni no to je rezultat površnog gledanja jednog fikcijskog filma.
Drugo film, "Los abrazos rotos", koji se neobično našao u samom vrhu ove ljestvice je najnoviji film trenutno najvećeg ne samo španjolskog nego vjerojatno i europskog režisera, Pedra Almodovara. Njegovi filmovi ako ništa natjerati će horde ženskih mu obožavateljica da dignu ovaj film tamo gdje i pripada, u vrhu gledanosti. Odlična je to u neku ruku kriminalistička drama koji nikako ne bi trebalo propustiti.
Za kraj, i drugu marginu ove ljestvice, označio sam novi film ("Public enemies") mnogim opet ženama dragog im Johnny Deppa kao Johna Dillingera. Opet to je i najmuškiji film majstora akcijskih filmova Michael Manna. Ako ništa još jedna je to uspješna ekranizacija, opet jednog romantiziranog lika američke kriminalističke povijesti kojeg se pokušava staviti u kontekst američkog Robina Hooda (koji on to nikako nije bio). Iako je teško staviti ovaj film uz bok jednom klasiku gangsterskih filmova sa Jamesom Cagneyem ("The Public enemy"), slična naziva ovaj film je za muški dio publike sklon akciji svakako "must see" trenutnog kino repertoara.
Od ostatka ljestvice tu su još dva animirana filma vrijedna vaše pažnje "Up" i "Ice Age: Dawn of the Dinosaurs" filmovi koji nisu i neće biti samo zabavni vašoj djeci. G force je tek samo zanimljiva akcija nakrcana efektima ali slabog sadržaja i već viđeno a "The Proposal" je filmski arhetip komedija u kojoj se kao riba u vodi i više nego perfektno snalazi majstorica takvih vrsta komedija sa romantičnim zapletom Sandra Bullock.

Post je objavljen 16.10.2009. u 12:12 sati.