Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/sempercontra

Marketing

Pušači naprijed, ostali stoj!


Image Hosted by ImageShack.us


Eto, nakon višemjesečnog ogorčenog rata između duhanskog i ugostiteljskog lobija i naše Vlade (koja je rat izgubila u skladu sa svojom proklamiranom politikom) uživatelji duhana (uvezenog iz Amerike gdje su ga Indijanci inače koristili samo u svojim lulama mira) došli su na svoje. Ukida se prohibicija! Ponovo mogu svojim smrdljivim cigaretama zagađivati zrak po kafićima, ponovo interijer lokala može upijati kiselkasti vonj dima, ponovo nepušači mogu besplatno pušiti i „popušiti“, ponovo je profit važniji od zdravlja nacije.

Ali vrag nije crn kako se riše (neki doduše kažu da je još crnji, ali ne vjerujte im, to su zadrti pesimisti). Ima naime jedna pozitivna strana ukidanja duhanske prohibicije, kao i svojevremeno ukidanje zabrane rada nedjeljom (nakon jednake borbe trgovačkih lobija) što je dovelo do nagle ekspanzije prodaje robâ, a time i do značajnog punjenja državnog proračuna (s nešto jačim porastom uvoza, no kaj se more , nebre se biti po žnori, kaj ne?). Sada će Hrvatska punim jedrima pod zapovjedništvom „male od kužine“ zaploviti na otvoreno more uspješnog gospodarskog procvata, ostavljajući sve nedaće gospodarske krize u lukama onima, koji se eto, nisu stigli na vrijeme ukrcati na brodove (naći zaposlenje u kafićima).

Bilo je to i za očekivati. Vlada je, dok je vladalo lijepo vrijeme, a gosti i onako sjedili na terasama, umno, veleumno čak, raspravljala da ili ne odustati od Zakona. Onda je našla salamonsko rješenje koje je toliko komplicirano da neki trgovački centri još uvijek ne znaju na čemu su. No to je karakteristika svih Zakona i Propisa koje donose naše Vlade bile one s lijeva, centra ili desna (uz činjenicu da su, zakoni, lako pokvarljiva roba pa ih svaki čas treba mijenjati).

Salamonsko rješenje glasi : treba ugraditi ventilacijske sustave za pročišćavanje zraka u lokalima. Zrak pun dima treba izbacivati na ulicu odmah do ulaza u kafić, (neće ga valjda upumpavati u rezervoare, pa ih onda spremati u duboka podzemna skladišta da se tijekom tisuće godina dim sam od sebe razgradi kao što je to slučaj s radioaktivnim otpadom ili pak dugim kanalima provoditi iznad zgrade i time uništavati vizuru pročelja ubijajući pri tome dimom niskoleteće ptice; kaj bi na to rekli ljubitelji životinja), a on, dim cigareta, će se po zakonima fizike (koje Vlada ipak ne može mijenjati kad joj se prohtije) dizati u vis.
Najčešće do prozora stanova koji se u gradovima redovito nalaze iznad kafića.

Zahvaljujući potrebi ugradnje sustava ventilacije, naglo će se razviti industrija za proizvodnju njihovih komponenata, zaposlit će se armija stručnjaka u projektiranju ekonomičnih i „ekonomičnih“ sustava, armija montažera za ugradnju i stručnjaka za održavanje sustava, naravno odabranih na javnom natječaju od strane ad hoc formirane vladine komisije za transparenti odabir najpovoljnijih, trošit će se električna energija za pogon uređaja, elektrane će proizvoditi više električne energije (ili ćemo je uvesti, nema veze uvozimo mi i stari papir, slamu i stakleni otpad, a čuo sam i pijesak).

Jednom riječju predstoji nam nagli porast društvenog bruto proizvoda, ukinut će se Jaca Harač. To je dobro za HDZ-ovog predsjedničkog kandidata kojemu će time porasti popularnost u odnosu na kandidata SDP-a. Njemu, kandidatu SDP-a, naime trenutačni nam Predsjednik na zalazu, ubacuje klipove pod noge dijeleći zakašnjela odlikovanja mrskim nam komunjarama, odaje počast Če-u, u današnjem političkom svijetu osvjedočenom teroristi i svađa se s Crkvom. Zahvaljujući porastu bruto proizvoda porasti će doprinosi za mirovinsko i zdravstveno osiguranje, bolnice će nabaviti novu modernu opremu za liječenje bolesnika s bolestima pluća (s posebnim osvrtom na rak tog organa), mirovinsko osiguranje će imati manje izdatke kada epidemija raka na plućima poprimi oblike pandemije, pogrebna poduzeća postat će vrlo profitabilna i dionice će im na burzi naglo skočiti. Više nego cijena zlatu!

Jednino gdje vidim problem je ako nam ona prokleta EU birokracija opet stisne jaja, pa nas natjera da vratimo na snagu Zakon jer inače: dečki od Europe nebu niš. No do onda će već i proljeće, opet će se moći dimiti na terasama, nekak bumo preživeli pola zime, ako nas na Novu 2011. možda prime u EU, e onda smo na konju. Primijenit ćemo taktiku Slovenije: ne dozvoleli nam pušenje u lokalima, blokirat ćemo ulazak Turske u EU!

Ako to ne upali sigurno ćemo ponovo u krizu. Ali mi smo žilav narod, preživjeli smo mi i selidbu s Karpata (neki kažu iz Irana), i Franke, i Tahije, i Habsburgovce, i Madžare, i Talijane, i Srbe i njihove kraljeve Ujedinitelje i Prisajedinitelje, Paveliće i njegove ustaše, Josipa i njegove komuniste, Franju i njegove tajkune, pa bumo i tu usranu EU birokraciju.
Jer još Hrvatska ni propala dok mi živimo!


Post je objavljen 09.10.2009. u 20:29 sati.