Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/dijamantnidvorac

Marketing

Znanje je početak

Danas je počeo 4. festival dokumentarnog filma-DOKUart u mom gradu. Redovito ga posjećujem od prve godine i uvijek mi uljepša tjedan nakon mog rođendana.

Večeras je bio fenomenalni dokumentarni film "Znanje je početak". Govori o izraelskom dirignetu Danielu Barenboimu i palestinskom intelektualcu Edwardu Saidu koji su osnovali orkestar. Taj orkestar je jako poseban, jer su okupili mnogo mladih glazbenika Židova i Arapa i smjestili ih prvo u njemačkom gradu Weimaru pa u španjolskoj Sevilli. Između Židova i Arapa postoji velika mržnja, netrpeljivost i prijezir. Desetljećima međusobno ratuju Židovi i Palestinci (Arapi). Između običnih ljudi tih naroda ne postoji kontakt, ne poznaju se, znaju o drugima samo ono što čuju u medijima. Iz Izraela ne možete telefonom nazvati ljude u npr. Siriji ili Libanonu. Za putovanje između dva mjesta u Palestini koja su udaljena 45 minuta vožnje, vožnja traje 9 sati, jer treba proći oko 80 policijskih kontrolnih točaka. Odnos između Židova i Palestinaca (Arapa) ima sličnosti s odnosom između Hrvata i Srba, ali je puno gori i kompliciraniji. I u takvoj situaciji Daniel Barenboim koji je vrhunski dirigent (ravna Berlinskom filharmonijom), odlučio je nešto učiniti, da uspostavi kontakt između mladih Židova i Arapa. Oni žive na malom prostoru, i jedni i drugi istu zemlju doživljavaju kao svoju, između njih je zid, žive jako slične živote, ne poznaju se, boje se jedni drugih, žive u strahu i mržnju. Dirigent je iskoristio glazbu kao most između njih. Ima mladih Židova i Arapa koji su iznimno glazbeno nadareni, Daniel Barenboim sa svojim prijateljem Edwardom Saidom okupio ih je u Njemačkoj i kroz duže vremensko razdoblje zajedno su vježbali, formirali orkestar i održali su više odličnih koncerata ozbiljne glazbe. Pri tome su se mladi Židovi i Arapi upoznali, stekli prijateljstva, čuli mišljenje druge strane, vidjeli da imaju puno toga zajedničkoga, da mogu zajedno živjeti, makar njihovi očevi ratuju na suprotnim stranama. Jedan mladić Židov i djevojka Arapkinja ustanovili su, da su njihovi očevi ratovali u istom gradu na suprotnim stranama. Ali oni su se preko glazbe toliko zbližili, kao da su brat i sestra.
I nakon otprilike 5 godina postojanja orkestra i mogo koncerata u Europi, održan je koncert u Ramali. Ramala je za Palestince, kao za nas Vukovar. Kod njih se dogodilo, kao da mladi Hrvati i Srbi održe zajedno koncert klasične glazbe u Vukovaru s time, da kod njih rat još uvijek traje, situacija je sve gora i ne vidi se kraj sukoba. Židovi su sagradili zid oko Ramale, tako da Palestinci ne mogu van iz grada osim uz stroge policijske dozvole. D. Barenboim, koji je Židov došao je u palestinsku Ramalu i tamo poučavao palestinsku mladež kako svirati klasičnu glazbu. Uz pomoć drugih osnovao je palestinski simfonijski orkestar mladih. To je kao da je usred Domovinskog rata, neki vrhunski hrvatski glazbenik otišao u Beograd i tamo poučavao srpsku djecu kako da sviraju.

Daniel Barenboim je nominiran za Nobelovu nagradu za mir. Želi da Židovi i Palestinci (Arapi) nađu način kako da žive u miru na istom području u istim gradovima. On kao vrhunski glazbenik, upotrijebio je glazbu, da im pomogne u tome, pogotovo mladima obaju naroda.



Post je objavljen 07.10.2009. u 23:32 sati.