Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/glasamerike

Marketing

Kako zaustaviti talibane?

Piše Žorž Crmarić

Na današnji dan 2001. godine započeo je američki odgovor na terorističke napade na New York i Washington 11.rujna. Taj odgovor – čiji je cilj i dalje uništenje al Qaide i onemogućavanje povratka ekstremnih talibanskih fundamentalista na vlast – još uvijek traje i sve više eskalira. S punih osam godina, rat u Afganistanu je za američke snage postao duži od Prvog, Drugog i Korejskog rata, a za pola godine će po dužini sustići i rekordno dugi Vijetnamski rat.

Prema ocjeni glavnog zapovjednika američkih i NATO snaga u Afganistanu, generala Stanleya McCrystala, inicijativu sve više preuzimaju talibani, a da bi se taj trend zaustavio bit će potrebno pojačanje od oko 40,000 američkih vojnika. Ako predsjednik Barack Obama prihvati taj zahtjev, američke snage u Afganistanu bi premašile 100,000 pripadnika.

Mnogi od protivnika povećanja broja američkih vojnika ne osporavaju osnovne ciljeve i svrhu angažmana međunarodnih snaga, ali se zalažu za izmjenu strategije pri kojoj bi se, s manje vojnika, više koristili raketni napadi bespilotnih letjelica na al Qaidina i talibanska uporišta. Podsjeća se pri tom da se i tijekom desetogodišnjeg sovjetskog rata u Afganistanu u svakom trenutku u toj zemlji nalazilo oko 100,000 sovjetskih vojnika koji su se - nakon 14,000 žrtava u borbama protiv gerilaca-mudžahedina – povukli. Iako su ciljevi sadašnjeg i rata 80-ih godina potpuno različiti, sličnosti su u načinima nekonvencionalne borbe protiv lako pokretljivih gerilaca, koji se vremenom sve češće i na sve više mjesta pojavljuju kao napadači.


Post je objavljen 07.10.2009. u 21:29 sati.