Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/animauna

Marketing

Sv.Franjo Asiški

Image and video hosting by TinyPic

U Nedelju,4.10.2009. održali smo drugi koncert mladih zborova u čast sv.Franji. Zahvaljujemo se zborovima N-Art,Palma,Advocata Croatie,Plam i Zboru mladih Sesvetska Sela koji su svojim pjesmama uljepšali ovaj događaj.
Hvala svima koji su na bilo koji način pridonijeli ovoj svečanosti.
Hvala i našim dragim župljanima koji su izdvojili malo vremena i veselili se s nama. Posebno se zahvaljujem Vlč. Domagoju Matoševiću koji je predvodio misno slavlje i svojom prodovijedi nas nasmijao ali i potaknuo na razmišljanje.


Iz života sv. Franje:
1182. Rodio se u Asizu. Roditelji su mu Petar Bernardone i majka Ivana nazvana Dona Pika. Za vrijeme zatočeništva u Peruđi Frano počinje razmišljati o novome stilu života.
1205. godine s raspela u crkvici Sv. Damjana čuje: "Idi, Franjo, i popravi moju kuću koja se ruši!" Pred biskupom Asiza biva razbaštinjen od zemaljskoga oca.
Sluša u Porcijunkuli evanđelje o poslanju apostola i prepoznaje ga kao temelj svoga poziva.
1209. 16. travnja S prvih 12 drugova dolazi u Rim gdje papa Inocent III usmeno potvrduje njegov način života. Tako nastaje Prvi franjevački red, Red manje braće. 28. ožujka 1211.u Porcijunkuli prima u svoje bratstvo Klaru, i tako nastaje Red siromašnih gospođa - klarise.
1226. uvečer 3. listopada U blizini crkvice Porcijunkule Franjo umire.
1228. 16. srpnja Papa Grgur IX proglašava Franju svetim.
1979. papa Ivan Pavao II proglašava Franju zaštitnikom ekologa.



Post je objavljen 06.10.2009. u 22:56 sati.