Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/dijamantnidvorac

Marketing

Petar Bešlić

Danas sam na radiju čuo, da će u mom gradu biti prikazan dokumentarni film o dečku, koji je slijep, a bavi se atletikom i nastupao je za Hrvatsku lani na Paraolimpijskim igrama u Pekingu. Razmišljao sam, da li ići ili ne, na kraju sam otišao i pogodio.

Kada sam došao u Dom kulture, bilo je popunjeno malo više od pola. Prepoznao sam redatelja ovog filma Dejana Aćimovića i gradonačelnika, dok sam čekao da počne. Redatelj je najavio film. Počelo je, da tako se čuo zvuk, ali nije bilo slike, pojavila se nakon minuta. Postepeno je film pokazivao svakodnevni život Petra Bešlića. Ima 24 godine, rođen je u Posušju u Hercegovini. Išao je u školu u Centar "Vinko Bek" u Zagrebu. Primijetili su, da je nadaren za sport pa je prvo trenirao biciklizam, ali tu je bilo teško nešto postići pa se prebacio na atletiku. Trenira u paru s prvakom Hrvatske na 1500 m, zajedno trče povezani trakom uz nadzor trenera. Često vježba u teretani, pretrči za trening oko 10-15 km u Maksimiru. U paru s prijateljem vozi tandem-bicikl za dvoje. Prošli su na njemu tisuće kilometara pa tako i put od Zagreba do Posušja. Petar živi u stanu u Zagrebu sa sestrom, radi kao telefonist u bolnici. Puno se druži s prijateljem, koji je također slijep i bavi se atletikom, zajedno idu u kafiće, kartaju se, gledaju filmove.

Petar od rođenja nije vidio na jedno oko. Jednog dana pomagao je ocu oko rezanja mesa. Nesretnim slučajem, otac ga je nehotice pogodio nožem u zdravo oko i tako je postao slijep na oba oka. To ga je pogodilo, borio se i postao mladić jakog duha, uporan, vrhunski sportaš, duša od čovjeka. Na Svjetskom prvenstvu za invalide u Brazilu osvojio je 6. mjesto, a lani je sudjelovao na Paraolimpijskim igrama u Kini i postavio je svoj novi rekord. U planu mu je, da trči maratone.

Nakon filma, na pozornici je bio Petar, njegov trener i dečko s kojim trči i vježba. U publici je bio Darko Kralj, prvi Hrvat koji je osvojio zlato za Hrvatsku na Paraolimpijskim igrama i svjetski rekorder. Bilo je jako dirljivo, Petar je dobio veliki i dugi pljesak. U filmu je rekao da želi osnovati obitelj, imati djecu i ženu koja će ga prihvatiti i voljeti kao normalnu osobu. Redatelj je rekao, da se to u međuvremenu ostvarilo.

Tražio sam što ima o tom filmu na internetu. Našao sam, da je jučer bila premijera u Zagrebu uz nazočnost Jadranke Kosor, Milana Bandića, Tarika Filipovića itd.

Ovaj dokumentarni film zove se "Hrabro i na rezultat". Vjerojatno će biti u prodaji kao dvd na kioscima uz novine možda za Božić. Jako je dirljiv, pozitivan i za pohvalu.

Post je objavljen 06.10.2009. u 22:23 sati.