Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/tinolovka

Marketing

FOTO TINO ( 90 ) - Rudnik Hradek ( Češka )

Posjetivši Kutnu Horu nezaobilazan je bio odlazak u rudnik

Češka ima doista bogatu turističku ponudu, kamo god krenete možete upoznati nešto zanimljivo. Kutna Hora je malo mjesto kojim dominira katedrala sv. Barbare, iznutra oslikana prikazima iz obližnjeg rudnika Hradek. Mnogi kažu da je katedrala nezaobilazan dio Kutne Hore, no nas je više zanimao rudnik.


Photobucket

Rudnik Hradek je bio jako bitan u ostvarivanju ekonomske stabilnosti Češke te joj je pomogao da u kratkom periodu izraste u moćnu državu. Riječ je o rudniku srebra u kojem se ta ruda iskopavala i od koje se kasnije izlijevao tradicionalni češki groš. Na ulazak u rudnik se ponekad čeka i sat vremena jer se ide u grupama po 20 zbog skučenosti prostora. Prije ulaska u veliki rudnik prvo uvod ulaskom u mali rudnik da bi bili sigurni da želite sići tako duboko u podzemlje. Nakon što se vodič uvjeri da nitko nije klaustrofobičan svi se oblače u za to predviđene kute, stavljaju kacigu na glavu te se opsrbljuju za to predviđenim svjetiljkama. Moram napomenuti da su kute vlažne zbog konstantnog kapanja u rudniku.


- Ivana s punom opremom (pomalo smiješno)


Photobucket

Prije samog ulaska u rudnik vodič daje upute i upozorava kako je na nekim dijelovima jako sklisko, dok su neki jako niski ili jako uski, te da nema fotografiranja. Slijedi spuštanje duboko u podzemlje niz skliske stube. E sad ja zbilja ne volim kad mi brane fotografirati ono što smo platili, tako da donosim fotografije snimljene baš u rudniku. Kao što se može vidjeti u rudniku su postavljene lutke koje prikazuju što se gdje radilo.

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Važno je napomenuti da su na nekim dijelovima lokve vode, tako da je potrebno u rudnik doći s prikladnom obućom. Ono što je posebno dojmljivo jest kad vas vodič zamoli da ugasite svjetiljke kako bi vidjeli kako je mračno rudarima bilo. I malo po malo polako izlazite van. Ali tu nije kraj. Nakon toga Vam se nudi mogućnost upoznavanja obrade rude srebra kroz tekstove i slikovite prikaze lutki u radu.

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Za kraj naravno preporuka svima da ga posjete jer je doživljaj poseban, a i jako je poučno vidjeti kako je rudarima teško.

Photobucket

Post je objavljen 06.10.2009. u 14:18 sati.