Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/athletic-club

Marketing

16-ogodišnji Iker Muniain novi rekorder Primere!

Image and video hosting by TinyPic
16-godišnji krilni napadač Athletic Bilbaa Iker Muniain ušao je prošle nedjelje u povijest španjolskog nogometa postavši najmlađi strijelac u jednoj utakmici španjolske prve lige. Muniain, koji će u prosincu napuniti 17 godina, je postigao izjednačujući gol u 77. minuti utakmice protiv Valladolida, koja je završila rezultatom 2:2.

Iker Muniain je i najmlađi igrač koji je ikada zaigrao za Athletic Bilbao. Sa samo 169 cm visine, Muniain staturom, ali i načinom igre neodoljivo podsjeća na Lionela Messija, a može igrati na oba krila, kao i na poziciji napadača. Izuzetno je brz i okretan, spretan u kontroli lopte, a činjenica da podjednako dobro igra sa obje noge doprinosi da na terenu djeluje starije i iskusnije nego što doista jeste. Njegova zrelost posebno se očitava u načinu na koji ispunjava svoje taktičke zadatke, sudjelujući konstantno u defanzivnim zadacima. Ono što mu još uvijek nedostaje jeste fizička snaga, a kada dodatno ojača bit će mu doista teško oduzeti loptu. Naravno, s obzirom na visinu, igra glavom nije mu jača strana, ali sve potrebne osobine da postane vrhunski nogometaš su tu. Najvažnije, čini se kako ima osobnost potrebnu da stigne do vrha, jer pokazuje veliku posvećenost i koncentraciju u igri u oba pravca, ne strahuje ni od čvrstih kontakata, a glad za loptom koja mu se u pojedinim trenucima ocrtava u očima podsjeća na onu kod Waynea Rooneya. Muniain je na meti mnogih velikih europskih klubova još otkako je bio dijete. Liverpool, Barcelona i Real Madrid ga prate još od 12. godine. No, Muniain je odlučio ostati u omladinskoj školi Athletica i čekati svoju priliku na nastup u prvoj momčadi. Nije požurio prihvatiti ponudu nekog od bogatijih klubova, jer je smatrao kako će lakše napredovati u sredini u kojoj se osjeća kao kod kuće.

Ove je sezone dobio pravu priliku u prvoj momčadi. Za Atheltic je debitirao u utakmici kvalfikacija za Europa ligu protiv Young Boysa i tako postao najmlađi igrač koji je ikada obukao dres Athletica u službenoj utakmici, a sedam dana kasnije u Švicarskoj je postao i najmlađi strijelac u klupskoj povijesti. Nastavio je rušiti rekorde postavši najmlađi igrač kluba koji je zaigrao u ligaškoj utakmici, a dva tjedna kasnije ponovno je zabio gol u utakmici Europa lige protiv Austrie. Baskijski klub će u budućnosti sasvim sigurno imati problema da Muniaina zadrži u svojim redovima. Njegov trenutni ugovor vrijedi do 2012. godine, a odštetna klauzula raste sa svakom odigranom utakmicom u prvenstvu.

Post je objavljen 05.10.2009. u 14:23 sati.