Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/agropolitika

Marketing

MINISTARSTVO POLJOPRIVREDE PROVODI IZBORE ZA SKUPŠTINU POLJOPRIVREDNE KOMORE


POLJOPRIVREDNICI KANDIDIRAJTE SE
ZA SKUPŠTINU POLJOPRIVREDNE KOMORE DO 9. 10 !

Ministarstvo poljoprivrede ribarstva i ruralnog razvoja pokrenulo je izbore za Skupštinu Hrvatske Poljoprivredne komore. Zakon o Hrvatskoj Poljoprivrednoj komori stupio je na snagu 27.2.2009. godine NN 30/09, a Odluka o raspisivanju izbora stupila je na snagu 17. rujna 2009.

Kandidat za člana Skupštine Poljoprivredne Komore može postati samo nositelj Obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva (OPG) koje je upisano u Upisnik Obiteljskih poljoprivrednih proizvođača. Kandidat mora prikupiti 33 potpisa poljoprivrednika, nositelja OPG-a koji će mu potpisom ukazati potporu i dati povjerenje za kandidaturu.
Na isti će se način kandidirati i nositelji druge skupine, tj. ostalih subjekata upisanih u Upisnik poljoprivrednih proizvođača u koji ulaze trgovačka društva, d.d.o. , d.o.o , zadruge i svi eventualno ostali upisani u Upisnik.
Zajedničko i prvoj i drugoj skupini je da se kandidirati može samo nositelj OPG-a ( nikakava punomoć nije dozvoljena) na temelju potpisa s područja svoje županije i svoje skupine, tako da kandidati za člana Skupštine Poljoprivredne Komore potporu s 33 potpisa mogu tražiti samo od članova skupine kojoj i sam kandidat pripada.

Kandidacijske liste obiju skupina moraju na adresu: Ministarstvo poljoprivrede ribarstva i ruralnog razvoja, Ulica grada Vukovara 78, 10 000 Zagreb s naznakom „ Pisarnica - za povjerenstvo za provođenje izbora za Skupštinu Hrvatske poljoprivredne komore – ne otvarati“ biti dostavljene zaključno 9.listopada 2009. do 16 sati, bilo poštom bilo osobno.
Kandidature koje stignu naknadno, neće biti važeće.
Kandidat za Skupštinu Poljoprivredne komore potpise mora skupiti na obrascu koji treba isprintati sa web adrese www.mps.hr na kojoj se nalaze svi obrasci informacije i materijali vezani uz izbore za Skupštinu Hrvatske Poljoprivredne komore. Svi članovi OPG-a upisani u Upisnik poljoprivrednih gospodarstava po županijama također se mogu naći na toj web stranici.

U POLJOPRIVREDNOJ KOMORI 131 ČLAN SKUPŠTINE

Izborna jedinica je županija, 20 županija i Grad Zagreb, ukupno 21 izborna jedinica. U okviru županije, kao što je već rečeno su dvije skupine 1. OPG i 2. ostali. Prema toj podjeli ukupan broj članova koji će biti članovi Poljoprivredne komore je 191.479. Od toga je 185.665 članova prve skupine tj. članova OPG-a, dok je u drugoj skupini, broj predstavnika ostalih subjekata, i taj broj iznosi 5.814 .
Koliko će iz koje županije biti izabranih članova u Skupštinu?
„Svi su u ravnopravnom članstvu, bez obzira na veličinu posjeda i broj hektara. Nama je kriterij bio taj da smo broj članova OPG-a u županiji podijelili sa 1500 . Na 1500 gospodarstava dolazi jedan mandat i tako smo dobili broj članova u Skupštini po županijama. Ukupno se bira 131 član Skupštine Komore, od čega je 96 članova OPG-a i 35 članova koje čini druga skupina tzv. ostali „ rekao je državni tajnik i predsjednik izbornog povjerenstva imenovanog od Vlade, mr. Josip Kraljičković .


PROMIDŽBA KANDIDATA

Do 19. listopada u Ministarstvu poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja, za to formirana povjerenstva će provjeravati kandidaturu, te time i formirati listu kandidata po županijama i po skupinama za članove Skupštine Poljoprivredne komore. Štampati će se glasački listići ili listovi (ovisno o broju kandidatura) koji će 19. listopada nakon javne objave listi kandidata, biti poslani poštom na adresu svakog nositelja OPG-a iz prve i druge skupine, a najkasnije do 2. studenog, isključivo na adresu navedenu u Upisniku poljoprivrednih gospodarstava .
„ Izborna promidžba počinje danom objave prihvaćenih kandidatura, 19. listopada u 16.00 sati a završava posljednjeg dana određenog za dostavu glasova 27. studenog 2009. u 16.00 sati „ piše u Odluci o raspisivanju prvih izbora za Skupštinu Hrvatske poljoprivredne komore
Svi načini promidžbe su dozvoljeni : preko medija pisanih i ektroničkih, mjesnih odbora, preko političkih stranki, web stranica. Svaki kandidat čije je ime na izbornom listiću može se u javnosti predstavljati u svojoj županiji na naj svrsishodniji način s ciljem da od biračke baze bude zapažen, te da na glasovanju dobije što veći broj glasova, te uđe u Skupštinu Komore.

IZBORI

Nakon toga svi nositelji OPG-a iz prve i druge skupine će na svojim listićima glasati za kandidate za koje smatraju da ih mogu predstavljati u Skupštini Komore.
“Izbori počinju 2. studenog 2009., a traju do 27.studenog 2009.“ decidirano piše u odluci o raspisivanju prvih izbora za Skupštinu Poljoprivredne komore. „ Na listiću će pisati za koliko osoba treba glasati, jer su brojevi mandata različiti po županijama. Nakon glasovanja listić treba staviti u kovertu koju će već prethodno biti poslan od Ministarstva poljoprivrede ribarstva i ruralnog razvoja i bez frankiranja je samo dostaviti u poštu s ciljem da u Ministarstvo poljoprivrede stigne do 27. studenog, zaključno do 16.00 sati.“ rekao je mr. Kraljičković predsjednik izbornog povjerenstva. Prema njegovim riječima narednoga dana započinje brojanje glasova po županijama. Raditi će to zaposlenici po trjica njih iz Poljoprivredne Agencije i Hrvatskog zavoda za poljoprivredno savjetodavnu službu, ali koji su djelatnici u tim županijama čije će listiće prebrojavati. Izbornom Povjerenstvu će predočiti izvješće i zapisnik.
Uz mr. Josipa Kraljičkovića koj je predsjednik izbornog Povjerenstva za Skupštinu Poljoprivredne komore ostali članovi su dipl.iur Natalija Fundurulić, zamjenica predsjednika, dipl.iur Brigita Orlić tajnica, ing.agr. Zdenka Berak Fakin, Nataša Benić Einbuchler informatičarka, Ivan Kolar savjetnik ministra i predstavnik poljoprivrednika, dipl.iur Beti Volić, ing. agr.Željka Gudelj Velaga, ing.agr.Ivan Hodalić savjetnik ministra dr. Ivan Katalinić ravnatelj HZPSS, mr. Zdravko Barač, ravnatelj Poljoprivredne Agencije i Juraj Orenda načelnik sektora
„ Kada završimo prebrojavanje kandidata sa glasačkih listića i dođemo do saznanja tko su članovi Skupštine, sazvati ćemo konferenciju za novinare“ kaže mr. Kraljičković. Nakon toga u roku od 30 dana Ministar poljoprivrede ribarstva i ruralnog razvoja ima obvezu sazvati Prvu Skupštinu i na njoj izabrati predsjednika i Upravni odbor.

SVRHA POLJOPRIVREDNE KOMORE

Time bi ingerencija Ministarstva poljoprivrede ribarstva i ruralnog razvoja trebala završiti u Hrvatskoj poljoprivrednoj komori, jer će o svemu odlučivati poljoprivrednici kroz izabrana tijela, pa tako i o Statutu koji će donijeti u roku od 30 dana od izbora predsjednika i Upravnog odbora, visini članarine, broju i svrsi stručnih profesionalaca koje će zaposliti i ostalom. Jer svrha Poljoprivredne komore i je da bude samostalna i neovisna, stručna i poslovna organizacija. A osniva se s ciljem promicanja, zaštite i zastupanja interesa članova Komore, da educira i savjetuje članove Komore u svrhu napretka poljoprivredne proizvodnje, promicanja vrijednosti i održive poljoprivrede. Poslovni zadaci komore su da da usklađuje interese članova Poljoprivredne komore, da prati stanje u poljoprivredi i ruralnom razvoju, da ima inicijativu kroz davanje mišljenja na određene mjere, da razmatra određene cijene usluga, da surađuje u interesu poljoprivrednika sa institucijama državne uprave, da u Bruxellesu ima svog predstavnika, čime će izravno moći sudjelovati u radu vezanom za poljoprivredu na nivou EU. Zapravo članovi poljoprivrednici će sami reći što njima treba .





Post je objavljen 05.10.2009. u 07:17 sati.