Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/opsa

Marketing

SAD i EU spremaju snažan pritisak na čelnike u BiH

EU i Sjedinjene Države pripremaju izvršenje snažnog diplomatskog pritiska na čelnike ključnih političkih stranaka u Bosni i Hercegovini kako bi potaknuli lokalne političare na provedbu ključnih reformi i kako bi se smanjile napetosti u zemlji, ocjena je koju u subotu donose bosanskohercegovački mediji izvješćujući o najavi kako će krajem narednog tjedna u Sarajevo stići švedski ministar vanjskih poslova Carl Bildt i zamjenik američke državne tajenice James Steinberg.

Američki veleposlanik u BiH Charles English već u protekli petak izravno pozvao neke od čelnika političkih stranaka u BiH na razgovore koji će 9. listopada biti organizirani u vojnoj bazi Butmir kod Sarajeva gdje je sjedište glavnog zapovjedništa vojnih snaga EU-a u BiH (EUFOR) i stožera NATO-a za BiH.

"SAD i EU ozbiljno su zabrinute stanjem u BiH. Ta zabrinutost raste i stoga je i sazvan ovaj sastanak", izjavio je američki veleposlanik.

Prema dostupnim informacijama, sudjelovanje na sastanku u vojnoj bazi kod Sarajeva već su potvrdili predsjednici Stranke demokratske akcije (SDA) Sulejman Tihić, Stranke nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorad Dodik, HDZ BiH Dragan Čović, HDZ 1990. Božo Ljubić, Demokratske partije (DP) Dragan Čavić, te Socijaldemokratske partije (SDP) Zlatko Lagumdžija.

Svi oni preuzeli su obvezu da do samog sastanka u javnost neće iznositi nikakve potankosti o pripremama.

Službene informacije o tome što Steinberg i Bildt donose kao usuglašeni prijedlog SAD-a i EU-a nisu objavljene a mediji nagađaju kako će od bosanskohercegovačkih političara biti zatražena ustavna reforma ali i promjena niza postojećih zakona.

Dnevni avaz sugerira kako će na stolu biti i zahtjev da se napokon riješi pitanje raspodjele državne imovine te postigne dogovor o popisu stanovništva 2011. godine.

Bude li potrebno, najavljuje ovaj list, Steinberg i Bildt spremni su produžiti svoj boravak u Sarajevu i na 10. listopada.

Oslobođenje na naslovnici ističe kako dvojica utjecajnih diplomata u Sarajevo dolaze "postrojiti bosanskohercegovačke čelnike".

Vezana vijest: EU i SAD sazvivaju sastanak političkih čelnika BiH

Post je objavljen 05.10.2009. u 08:45 sati.