Danas sam uspjela spojiti ugodno s korisnim, naime današnja šetnja šumskom stazom donijela je punu vreču kestenja koje sam putem skupila, tako da slobodno mogu reći da je počela sezona kestenja, koji će vjerojatno uskoro zamirišati i po ulicama gradova od naših vrijednih kestenjara koji nam svake godine spravljaju ovo ukusno voće.....hm, kažem voće jer botaničari kesten ubrajaju u voćke, no zbog načina i mjesta rasta spada i u šumsko drveće.
Ako ipak netko kreće po prvi puta u potragu za ovim ukusnim plodom, vrlo je bitno znati kako izgleda drvo kestena jer......ako je stablo kestenovo, kesteni ne padaju daleko od stabla.......
PLOD KESTENA spada u nutritivno visokovrijedne namirnice: 53 % čini voda, 2,9 grama su bjelančevine, 44 grama su ugljikohidrati, a glavni sastojak je škrob oko 44% u sirovoj sjemenci, po čijoj je količini usporediv s krumpirom. Iz tog se razloga od njegovih plodova proizvodi i brašno. HM, TO NISAM ZNALA......
I JOŠ NEŠTO:
S obzirom da drvo kestena kasno cvjeta, odlična je ispaša za pčele i tada jedini izvor peluda i nektara. Kestenov med je vrlo ljekovit i pomaže kod gastritisa, štiti jetru, pridonosi boljoj cirkulaciji.
Plodovi koji se skuhaju ili ispeku vrlo su ukusni tako da se koriste i za razne slastice, frape, kolače itd.......
Ovo je najjednostavniji način.....mmmmmmmmmm.
Post je objavljen 04.10.2009. u 19:47 sati.