Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/nepoznatizagreb

Marketing

Što se krije ispod trnjanskog glamoura - u doslovnom smislu


Snimio: Vanja

Vidim da ste se svi, kao i ja, oduševili Aninim fotkama, a isto tako da niste prepoznali lokaciju ... GP-Zagrebancije vas je već jednom fotkom uveo u pravo stanje stvari na tom čuvenom platou ispod "Raketa", a ja ću vam sad dati još malo slika i teksta obzirom da sam i ja, nezavisno od Aninoga "sessiona" fotkao po tom platou pred mjesec dana..

Naime, Ana vam je pokazala kako izgleda "stratosfera" tog platoa, u njenim fotkama vidite puno više neba nego tla (naravno, tu su i prelijepi modeli i lijepe kreacije wink) ... a ja ću vam sada pokazati na kakvom tlu je stajala naša umjetnica dok je fotkala svoje modele uronjene u nebeske dubine. wink

Da ne bude zabune, ja smatram da je ta terasa prekrasno mjesto - nalazi se sa južne strane, tik pored "Raketa", i ona u stvari predstavlja krov garaža koje se nalaze uz zgrade. Te garaže su svijet za sebe, oličenje zagrebačkog "Bronxa", mračne i otuđene ... no, sama terasa izgleda kao nekakav podivljali botanički vrt, betonske kocke su obrasle travom, iz betonskih elemenata rastu bujni grmovi šipka, bazge ... a čovjekovo prisustvo se jedva uočava - nema smeća, nema razbijenih zidova (osim onih koje je razvalila priroda bujnim raslinjem) ... a sve to nadohvat ne znam ni ja koliko stotina ili tisuća stanara koji žive tik pored i iznad terase, u tim zgradama.

Da ja tamo živim, odmah bih u tom neobičnom džunglastom svijetu napravio kutak za igru svojoj djeci, napravili bi nekakav "robinzonski otok" wink ... mislim da ću ih zaista jednom dovesti tamo u otkrivanje!

Toliko o poetici tog zaboravljenog mjesta ... postoji i nepoetična strana: buka koja dopire od Slavonske avenije je jaka, pomalo i zaglušujuća. Tu i tamo dopiru neugodni mirisi iz garaža. Neke od stepenica koje vode na terasu (od strane Slavonske avenije) su ruševne i pune smeća ... no, sve u svemu, to je vrlo zanimljivo mjesto, mjesto gdje priroda nadvladava civilizaciju.


Snimio: Vanja

Betonski elementi na kojima su stajali i Anini modeli. wink


Snimio: Vanja


Snimio: Vanja

Ovdje je krov garaža prokišnjavao pa su stanari radi popravka očistili naraslo bilje ... no, ta čistina predstavlja tek možda 5% površine terase.


Snimio: Vanja

Za kraj, da ne zaboravite gdje ste: najljepši pogled na same "Rakete" je, naravno, upravo sa terase!


Snimio: Vanja

Zahvaljujem Ranki, stanovnici "Raketa", na pričama o pozadini života u "Raketama" koje su bile dio inspiracije za tekst ovog posta.

Post je objavljen 03.10.2009. u 22:14 sati.