Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/zoranostric

Marketing

Hoće li Jaca postati pravi vođa?

Prelgedavajući nove dnevnike, primjećujem da nema komentara o stanju u vladajućoj stranci. To mi se čini neobično, jer je za neposrednu budućnost Hrvatske svakako važnije od predsjedničkih izbora.

(Ovo pokušavam pisati kao analitičar, ne izražavajući svoje osobne stavove.)

09-10-03- LidericaKad je Jadranka Kosor neočekivano postala premijerka i predsjednica HDZ-a, bilo je nemalo prezrivih komentara kako će ona biti samo lutka, a stvarno će igru voditi drugi, možda i sam Sanader iz sjene. Ja sam tada bio izrazio mišljenje, da je ona jača nego što se obično doživljava. Netko, tko je tako dugo u visokoj politici, tko je odredio razne dužnosti i prilagođavao se promjenama, mora imati sposobnosti koje će doći do izražaja kad dobije povećana ovlaštenja. Možda izgubi borbu, mislio sam, ali neće ostati samo lutka na koncu i paravan za prave igrače.

Čini mi se da je za snagu njenog položaja značajnije da je predsjednica stranke, koja ima snažnu tradiciju stege na čelu s autoritarnim vođom, nego što je premijerka. Nakon smrti Franje Tuđmana bitka za vodstvo između Sanadera i Pašalića bila je žestoka i neizvjesna, ali kad je prvi jednom došao na čelo, velika većina pristaša drugog brzo mu je izrazila lojalnost i on je lako "očistio" stranku. Jednako disciplinirano, članstvo je po njegovom naputku glasovalo za njegovu nasljednicu, iako su očito mnogi time bili nezadovoljni. Jaca je sada šefica: kad jednom krene u akciju, može računati da će "po defaultu" većina izraziti podršku, osim ako baš jako ne zabrlja.

Oko detalja i tumačenja što se zapravo sada događa, nema PMSM (Po Mom Skromnom Mišljenju) puno smisla spekulirati, mediji pišu koješta što može a i ne mora biti istina. Osobno, također, ne mogu puno pametnoga reći, ponajviše zato jer prave linije interesnih grupacija unutar političke "nomenklature" ne poznam.

Načelno, moramo imati na umu: sigurno je da osim stranaka, koje se bore za osvajanje raznih pozicija vlasti i moći, također se međusobno uvijek bore frakcije (po političkim stavovima, što je jedino relativno transparentno za autsajdere, te naravno također po osobnim prijateljstvima isl.), a u pozadini, o čemu obično možemo samo spekulirati, razne klike, koje mogu biti unutar jedne stranke, ali i povezane unutar više stranaka, te interesne grupe ("lobiji") za koje su političke stranke samo instrumenti, te konačno ad-hoc savezništva, koja se među strankama, klikama i interesnim grupama stalno mogu stvarati, ali i brzo raskinuti i stvoriti nova. (Razlika između klike i interesne grupe: kliku čini grupa povezana nekim zajedničkim poslovnim i drugim interesima, interesna grupa su trajne strukture, kao građevinarstvo, bankarstvo isl..)

Frakcijske razlike u političkim uvjerenjima (i čak svjetonazorima) ne treba potcjenjivati (sukob između Kosor i Milinovića oko Zakona o medicinski potpomognutoj oplodnji je PMSM stvaran), ali ni precjenjivati (jer često su u pozadinii zapravo sukobi interesa klika ili lobija, ili će ti interesi prevladati nad svjetonazorskim).Materijalni interesi su vrlo značajni, ali nisu jedini: vlast, položaj, ugled sami po sebi su vrednota za mnoge, koja se ne da izraziti samo u novcu.

U pokušaju razumijevanja, stalno se moramo vraćati na neobičnost, da je HDZ imenovao kao predsjedničkog kandidata čovjeka koji nema nimalo šanse. Kao što sam pisao: Andrija Hebrang je mizantrop, mrzi ljude i to se vidi - zato ga ljudi ne vole; to je primarni njegov problem (i naravno problem HDZ-a), ne posebno njegovo političko uvjerenje. SDP je pak izabrao kandidata koji doduše nema neku karizmu, ali ga nitko ni ne mrzi, i može se očekivati da će glasači SDP-a disciplinirano stati iza njega (računicu može pokvariti jedino Milan Bandić). Tako su se pojavila još dvba jaka kandidata na desnici (Tuđman i Vidošević), što može dovesti do snažne disperzije glasova, tako da Hebrang ne uđe u drugi krug. (Pusić i Kajin ne mogu oduzeti Josipoviću toliko glasova; a nije nemoguće, iako nije vjerojatno, čak i to da zbog disperzije u drugi krug s Josipovićem uđe Vesna Pusić, slično kao što se dogodilo u Francuskoj 2002.).

Rezultat predsjedničkih izbora važan je sam po sebi, ali u ratu, koji se rasplamsava u HDZ-u, to je samo jedna od bitki, ne sama po sebi odlučujuća. Važniji su vlada i stranka od predsjedništva države.

Celebrate the Leader in You!Hebrang i Kosor različitih su političkih uvjerenja: Kosor pripada liberalnoj struji (frakciji). Kakav je međutim odnos klika? Kakav je odnos Kosor prema Vidoševiću i Tuđmanu? Ne bi me iznenadilo da recimo Kosor tajno surađuje s Tuđmanom, da oslabi Hebranga, jer su njih dvojica neposredni takmaci za desno političko tijelo. Ili čak i s Tuđmanom, i s Vidoševićem. To su one stvari "u pozadini" u koje naprosto ne može biti siguran čak ni "insajder", jer frakcije, klike i interesne grupe naravno uvijek vuku neke tajne poteze. (Nerijetko netko tvrdi kako ima stoposto sigurne informacije "iznutra", ali čak i ako govori istinu, treba imati u vidu da ne postoji samo jedno "unutra".)

Trenutna situacija svakako je provizorna i možemo očekivati da će se sadašnji sukob u HDZ produbljivati, iako do pucanja vjerojatno neće tako brzo doći - do proljeća možda. Da li će Kosor uspjeti razbiti opoziciju i postići onaj stupanj kontrole nad strankom, koji su imali Tuđman i Sanader? Ili će je oni izolirati i prisiliti na uzmak, čak i ostavku?Problem njenih protivnika je očito što nemaju jednog vođu: mogao bi se netko u prvi plan gurnuti, ali opet bez pravog autoriteta koji se od vođe HDZ-a očekuje.. Kladio bih se na Kosor, ali bit će zanimljivo promatrati.

Post je objavljen 03.10.2009. u 16:55 sati.