Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/svid

Marketing

Image and video hosting by TinyPic

Izdanje br. 5 // 98,4 FM // nedjelja, 4. Listopada 2009. // 21h

Pozdrav kokteloljupcima :)
Ovaj tjedan miješamo probrane lounge, cocktail, triphop, samba i ostale ritmove kako bi priredili sat vremena opuštajućeg ugođaja. Na repertoaru su većinom novije stvari, onako za promjenu.
Započinjemo s Bobyjem Humphreyem i Ciccom Hamiltonom, a nastavljamo s legendom jazza, Billie Holiday. S njezine sam kompilacije „Remixed & Revisited“ izvukao remix verziju klasika „I hear music“. Billie koja je prerano umrla od prekomjerne i dugogodišnje konzumacije opijuma živjela je dvostruki život: dok su je svetla pozornice voljela i dok je trnovitim putem nizala uspjehe, u privatnom životu bila je okružena pogrešnim ljudima što je rezultiralo emotivnim i psihičkim krahom. Njezin lik ovjekovječila je Diana Ross u autobiografskom filmu „Lady sings the blues“ iz 1972. godine. Koliko je dobro Rossova odglumila ulogu, govori podatak da joj je Oscara za najbolju ulogu ispred nosa uzela Liza Minelli za ulogu Sally Bowles u mjuziklu „Cabaret“.
Družit ćemo se s još jednom heroinom: Anitom O'Day. Kad spomenem „heroina“ ne mislim samo zato jer je legenda, već zato jer je dugi niz godina i ona bila ovisnica, ali o heroinu i alkoholu. To joj je prišilo nadimak „The Jezzebel of jazz“. Anita je također pokojna, no doživjela je solidnu starost od 87 godina. Proslavila se svojim albumima pod okriljem Verve-a, legendarne jazz izdavačke kuće, a surađivala je gotovo sa svim važnijim njuškama. Slušamo „Peanuts vendor“ s albuma „Anita O'Day sings the winners“ iz 1958. godine.
Ova Tereza na listi nema veze s Konavlima, nego s Grčkom. Žena je došla iz anonime, i osim u rodnoj Grčkoj, nije ostala zapažena, izuzev obrade Sinatrinog klasika. No, njezina verzija je zanimljiva i svježa. Još jedna legenda s nama: Herbie Hancock. Premda je postao poznat u pop kulturi s synth hitom „Rock it“ iz osamdesetih, Hancock je ipak (na sreću) poznatiji kao vrsni pijanist i kompozitor. Od 1962. na ovamo Izdao je nebrojenu količinu albuma i kompilacija, surađivao sa svima koji nešto znače u svijetu jazza.
Playlistu završavamo s britanskim jazz sastavom US3, slušamo bossa verziju hita „Get off“.
Ugodno slušanje.
NC





Bobby Humphrey – You make me feel so good
Cicco Hamilton – The morning side of love
Billie Holiday – I hear music (Swingsett & Takuya's midnight fine remix)
Soulspy & Michael Rutten – Release your mind (Swell session remix)
Cinematic orchestra – The tango I saved for you
Italian secret service – Haupe
Lalo Schifrin - Rapaz de bem
Anita O'Day – Peanut vendor
Nuala – El sol
Tereza – Fly me to the moon (bossa nova remix)
Herbie Hancock – Cantaloupe island
Douglas Cuomo – Sex and the city
Cannonball Adderley – Jive samba
Bebel Gilberto – Aganju
US3 – Get off (Bossa nova remix)


Post je objavljen 02.10.2009. u 11:04 sati.