Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/paluba7

Marketing

Pomiriši rukavicu!!!

Radnički dom, Radnički trg 2 (kod tržnice), petak 02.10.2009. u 21.00 h

Ovo je Spinal Tap (This Is Spinal Tap)(1984.)

Photobucket

Režija: Rob Reiner
Scenarij: Christopher Guest, Michael McKean
Uloge: Rob Reiner, David Kaff, Tony Hendra, Michael McKean, Christopher Guest, Harry Shearer, Bruno Kirby

Marti DeBergi (Rob Reiner) je filmaš koji odluči snimiti dokumentarac o najglasnijem bendu na svijetu, legendarnoj britanskoj heavy metal grupi Spinal Tap. David St. Hubbins (Michael McKean), Nigel Tufnel (Christopher Guest) i Derek Smalls (Harry Shearer) nalaze se na velikoj povratničkoj turneji što Martiju pruži savršenu priliku da ih snimi u njihovom pravom elementu.

Photobucket

Izmišljeni dokumentarac Roba Reinera (tzv. mockumentary) kreće se po delikatnoj granici između "glupog i pametnog" posuđivanjem elemenata iz pravih rock-dokumentaraca (Ne osvrći se, Posljednji valcer) i stvaranjem novog žanra, već spomenutog "mockumentaria".

Photobucket

Film je prepun odličnih dijaloga i smiješnih scena koje uglavnom parodiraju stvarne rock zvijezde te njihovo ponašanje i ispade.

Parodirajući situaciju s Beatlesima i Yoko Ono Spinal Tap daje stvarnu radnju u kojoj se prijatelji iz djetinjstva David St. Hubbins i Nigel Tufnel posvađaju nakon što se davidova djevojka Jeanine Pettibone ugura u grupu kao voditeljica, izbacivši strpljivog patnika Iana Faitha, koji na nezaboravan način opisuje priglupu djevojku kao "noćnu moru Australca".

Photobucket

Pravi je uspjeh što nakon sat vremena šala na račun sirovosti i gluposti Spinal Tapa, s grozno točnim parodijama na ohole pretenzije dinosaura rocka, film uspijeva izvući emotivnu reakciju na prijetnju da će se grupa raspasti. McKean, čiji je londonski naglasak savršen, izvrsno glumi u sceni kad ga prijateljeva izdaja toliko povrijedi i razljuti da jedva govori.

Photobucket

Sve u svemu, ova genijalna satira koja nam prikazuje život benda na zalasku karijere osvojila je kritičare i publiku diljem svijeta. "This Is Spinal Tap" je postao toliko uspješan da se bend prelio u stvarni svijet i danas se pojavljuju na raznoraznim koncertima i događajima.

Post je objavljen 01.10.2009. u 15:06 sati.