Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/broduboci

Marketing

Odustajem

Kada vlasnik starog automobila odluči prodati svog limenog ljubimca, u pravilu se potrudi da ga malo sredi, opere, očisti, ispolira i ušminka ako već nema toliko novca da uloži u nove gume, navlake ili CD player.
Vlada Republike Hrvatske kao nominalni vlasnik velikih hrvatskih brodogradilišta odlučila je prodati "staru tešku kantu" upravo na suprotan način, ne samo da je ne žele ispolirati i ušminkati nego je još dodatno batinaju k'o staru ofucanu kurvu.

Natječaj za privatizaciju hrvatskih brodogradilišta doživio je potpuni fijasko što je realno i bilo za očekivati. Uostalom, budućnost hrvatske brodogradnje nije teško predvidjeti. Jednostavno - zamislite najgori mogući scenarij koji se može dogoditi i slobodno se možete kladiti bez grižnje savjesti da će se upravo tako sve i odvijati.

S druge strane, mi brodograditelji moramo biti spremni otvoriti oči i pogledati svoja lica u ogledalu jer ne možemo očekivati da ćemo prodajom svoje kuće namlatiti lovu i kasnije od budućih vlasnika zahtjevati da i dalje ostanemo živjeti u njoj i pri tom još nametati vlastiti kućni red.
Mislim, lijepo to zvuči, ali realno - nije ostvarivo.

Istinu govoreći - ne samo hrvatska vlast već i opće raspoloženje javnosti koja nije direktno povezana sa brodogradnjom želi upravo to - likvidaciju. Ništa čudno, vjerojatno bi i sam tako razmišljao kada bi svakodnevno bio bombardiran slikom u medijima u kojima je brodogradnja prikazana kao prezrena i niškorisna djelatnost koja se uporno i bezobrazno uspoređuje s jamom bez dna, a same brodograditelje smatra običnim lijenčinama, neznalicama i gotovanima.

U svim ovim godinama otkada je brodogradnja na umoru, u javnosti je izneseno na milijune raznoraznih mišljenja ocjena i procjena, ali u svoj toj kakofoniji, daleko najmanje se čuo glas - stručnjaka.
Što će nama stručnjaci, što će nama radnici, što će nama uopće bilo kakva proizvodnja!?
Iskreno, muka mi je više od svega, gadi mi se sve, u ovoj državi gdje god se okreneš nailaziš na gnjilež, trulež i odvratan smrad.

Mučnina je očito naša sudbina...



Post je objavljen 01.10.2009. u 08:05 sati.