Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/mosor2

Marketing

Domaći rad: Kako sam proveo ferije (5)


Kad smo krenuli iz Ostroga, bilo je blizu 15 sati. Prognoza nije obećavala neko naročito vrijeme za planinarenje preko vikenda: petak je na sjeveru Crne Gore trebao biti promjenjiv, a subota i nedjelja kišne, s mogućim razvedravanjem u subotu ujutro, ali nismo imali puno izbora - morali smo ići baš taj vikend. Ubrzo nas je oprala prva kiša, a Durmitor se pred nama prvi put ukazao oko 17 sati.

Image Hosted by ImageShack.us


Na Durmitoru sam prvi i zadnji put bio pred 25 godina, više turistički nego planinarski (u patikama i trenerki smo uklizavali u Ledenu pećinu), ali još tada me se silno dojmio. To je krasna planina. U njenom podnožju je turističko mjesto Žabljak (1450 m), koje je još osamdesetih imalo nekoliko modernih hotela i odmarališta.

Nažalost, crnogorski turizam pati od sličnih privatizacijskih i tranzicijskih boljki kao i hrvatski, pa ovi hoteli trenutno dijelom nisu u funkciji, ali je u mjestu otvoreno više privatnih hotela i pansiona.

Image Hosted by ImageShack.us


I u posljednjih nekoliko godina podignuto puno vikendica, po mom sudu previše - ali halo, tko sam ja da o tome sudim, kad dolazim iz najblesavije betonizirane regije u ovom dijelu Evrope.

Image Hosted by ImageShack.us


Po dolasku u Žabljak i smiještanju u hotel (a što ih ne bi reklamirali, kad imaju dobru spizu, ljubazno osoblje i zgodne konobarice, iako je TV u sobi prikazivao samo sniježne panorame - ali kome treba TV kad je na Durmitoru?), još smo prije mraka prošetali do Crnog jezera i dogovorili se kamo ćemo sutra.

Image Hosted by ImageShack.us


Izbor ture nije bio posve lak, jer Durmitor ima četrdesetak vrhova visine preko 2000 m, ali planinarski najatraktivniji također su i zahtjevni za obične izletnike.

Image Hosted by ImageShack.us


Treba imati na umu i da su planinarske ture na putokazima u Crnoj Gori (bez sumnje zbog ponosnog gorštačkog mentaliteta Crnogoraca) vremenski baždarene prema najboljim, a ne prosječnim hodačima (kako je to drugdje uobičajeno).

Image Hosted by ImageShack.us


Uspon na Crvenu Gredu (ravni masiv na horizontu slike ispod) prema gornjoj tabli snimljenoj nedaleko ove točke na obali Crnog jezera trebao bi trajati tri sata - to doduše nije neizvedivo, ali uz vrlo brzi tempo - i bez zastanaka.

Image Hosted by ImageShack.us


Na kraju smo se odlučili za Prutaš (2393 m) i Crvenu Gredu (2175 m). Ostalo je da se nadamo dobrom ili barem prihvatljivom vremenu.

- nastaviće se -


Post je objavljen 01.10.2009. u 10:05 sati.