Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/triesduja

Marketing

Bajke Tatjane Udović

29.9.2009. s početkom u 13,30h u OŠ Pehlin održano je književno druženje sa spisateljicom Tatjanom Udović. sretan
U prostoriju školske knjižnice pozvani su učenici prvih i drugih razreda kako bi sudjelovali na predstavljanju bajki-slikovnica ove mlade spisateljice. Tatjanine uvodne riječi bile su objašnjenje zašto je počela s pisanjem bajki - kako bismo djecu od malih nogu kroz čitanje bajki podučili ispravnim životnim vrijednostima i kako bismo jednog dana imali bolji svijet.
Predstavila je svoje dvije bajke: Plavobradog čarobnjaka i Vjerkinu pekaru. Djeca su pozorno slušala, a kasnije prepričavala i iznosila svoje zaključke i pouke na temelju pročitanoga.fino
Na tom druženju predstavila se i Tatjanina gošća, mlada pjevačica Ana Antolović pjevauz plesnu pratnju Ani Blečić koje su svojom izvedbom upotpunile književni susret.



Recenzija Vjerkine pekare:


U današnje vrijeme, više nego ikad, potrebne su bajke poput Vjerkine pekare. Autorica Tatjana Udović preko maštovitih bajki šalje čitaocu snažne poruke. Moderna tehnologija donosi napredak čovječanstvu, ali i razdor u ljudskim srcima. U bajci, svakodnevne male radosti poput slatkih proizvoda iz Vjerkine pekare, mogu biti uništeni zbog nepromišljene odluke: tako bager mora izravnati polje na kojem treba niknuti žito. U njenoj bajci Bager je prestao biti samo hladan čelik jer je poslušao otkucaje svoga srca i nije uništio polje. To je poruka ne samo djeci nego i odraslima: sreća nije u napretku ako pri tome zgaziš nečije srce. I u bajkama mlade riječke spisateljice Tatjane Udović otkucava njeno zlatno srce i onome tko pročita ovu i njene ostale bajke život će postati radosniji i bogatiji perlama mudrosti.

Tatjana Jedriško Pančelat


Recenzija Plavobradog čarobnjaka:

Bajka ogrnuta plaštem zvjezdanog sjaja namijenjena je djeci i odraslima. Vrijedno je zaviriti ispod tog plašta. Na početku otkrivamo da postoji plemenito biće u vidu Plavobradog čarobnjaka. On želi dotaknuti čovječje duše kako bi im predao znanje, ljubav, međusobno poštovanje koje bi dovelo do otkrića sreće i mira. Čovjek je pomalo uspavan i stoga su potrebni hrabri pojedinci, kao što se i u bajci pojavljuje pilot, koji će dati poticaj ljudima za promjene. Kraj bajke je optimističan jer se čarobnjak vraća među ljude da im pomogne ostvariti obećanu sreću. Čarobnjak nema određenije ime jer ako mi zaželimo biti dio sretne bajke možemo ga nazvati vlastitim imenom. Spisateljica ove bajke s pravom može istaknuti svoje ime jer je čitatelju omogućila da ga dotakne sjaj s čarobnjakova plašta. Tako odrasli pronalaze nasmijano dijete u sebi, a djeca saznaju smisao njihovog življenja. Tatjani Udović zahvaljujemo na ovoj bajci i već sljedećoj koju će njena plemenita duša nam podariti.

Tatjana Jedriško Pančelat


Post je objavljen 30.09.2009. u 17:10 sati.