Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/opsa

Marketing

Odličje Zoltanu Martinuszu

Stalni hrvatski predstavnik pri NATO-u veleposlanik Igor Pokaz uručio je u utorak bivšem stalnom mađarskom predstavniku pri NATO-u veleposlaniku Zoltanu Martinuszu odličje "Red kneza Branimira s ogrlicom", kojim ga je za njegove osobite zasluge stečene promicanjem međunarodnog položaja i ugleda RH i njezina odnosa s drugim državama odlikovao hrvatski predsjednik Stjepan Mesić, priopćio je MVPEI u srijedu.



Veleposlanik Martinusz je od 2005. godine do travnja ove godine obnašao dužnost stalnog predstavnika Mađarske pri NATO-u, u vrijeme kada je Republika Hrvatska intenzivirala svoj put prema punopravnom članstvu u Savezu i ostvarila taj vanjskopolitički cilj. Veleposlanik Pokaz je prilikom uručivanja odličja istaknuo kako je upravo svesrdan angažman Martinusza najbolji primjer dobre suradnje dviju zemalja. Podsjetivši kako je Mađarska u procesu pristupanja Hrvatske u NATO bila kontakt zemlja, Pokaz je istaknuo da su politička podrška susjedne zemlje te njezina potpora kroz prijenos iskustava i ekspertize bili dodatno ojačani osobnim doprinosom Martinusza.

Martinusz, koji trenutno obnaša dužnost ravnatelja Uprave za Zapadni Balkan Vijeća EU, prihvaćajući s velikim zadovoljstvom odličje predsjednika RH, zahvalio je na ukazanoj časti. Posebice je istaknuo prijateljski odnos i bliskost Hrvatske i Mađarske. Kazao je također da odličje koje je primio smatra potvrdom uspjeha zajedničkog rada svih svojih suradnika i rezultatom sveukupne suradnje s hrvatskim kolegama, stoji u priopćenju.



Post je objavljen 30.09.2009. u 13:00 sati.