Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/uredjenjekuce

Marketing

Mala kuhinja - velika briga...ili ne?

Mala kuhinja dosta često predstavlja veliki problem. U svojem kulinarkom boravištu želite što je moguće više slobodnog prostora, a ne nered, gužvu i kaos. Srećom, postoji mnogo načina i malih trikova da maksimalno iskoristite svaki centimetar u vašoj kuhinji, pa čak i kada se radi o uistinu malim kuhinjama.

Prvo što morate napraviti je organizirati se. Svi dijelovi kuhinjskog pribora koji koristite moraju biti na svom mjestu. Pospremanje kuhinjskog pribora je nešto što bi vam trebalo preći u naviku. Slaganje raznih kuhača ili hvataljki nije dekorativni imperativ, nego način na koji ćete olakšati korištenje i kretanje u maloj kuhinji.

Da biste što više povećali iskoristivost prostora u vašoj kuhinji, riješite se nereda i gungule. Nered ne stvaraju nužno dekorativni predmeti. Mali kućanski aparati zauzimaju dosta prostora, ali (htjeli mi to priznati, ili ne) većina tih uređaja završi skupljajući prašinu jer ih skoro uopće ne koristimo. Priprema tosta ili svježeg soka je nešto što nam u ovom užurbanom tempu života oduzima previše vremena (nažalost). Stoga, dobro razmislite koje predmete uistinu koristite u kuhinji – sve ono sa čega morate brisati prašinu, pospremite u ostavu kako bi oslobodili što više prostora u kuhinji.



Ako imate mogućnosti, naručite višu verziju visećih elemenata. To je malo skuplja investicija, ali ako to znači više reda u malom prostoru, onda se isplati. Prostor iznad gornjih elemenata je neiskorišten i najčešće ga upotrebljavamo samo kada brišemo prašinu ili stavljamo vaze (s kojih također moramo brisati prašinu).

Iako nije nužno, ponekad će vam i po koji trik sa bojom ili dizajnom pomoći da vaša kuhinja izgleda veće. Neka vaši kuhinjski elementi budu tamni, ali obratite pozornost da je radna ploha svijetla. Kao i u uređenju ostalih dijelova stana, tako će i u uređenju kuhinje reflektirajuća površina učiniti prostor većim. Visoki kuhinjski elementi izgledaju glomazno, ali ako ispod njih ugradimo rasvjetu, smanjit ćemo taj osjećaj nezgrapnosti.

Imati malu kuhinju nikako ne znači zanemariti, prije navedenu, dekorativnu stranu uređenja, samo što sada svoj umjetnički potencijal usmjerite na uređenje zidova (koji su slobodni), a pod i radne plohe ostavite slobodnima.

Najvažnije od svega je da kuhinju prilagodite sebi, a ne da nasjedate na „modne“ imperative koje diktiraju časopisi za uređenje doma. Ako želite u prvoj ladici kuhinjskog elementa držati kutiju prve pomoći, držite je – neka vas ne smetaju začuđeni pogledi vaših posjetitelja i prijatelja.



Post je objavljen 30.09.2009. u 12:10 sati.