Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/malaanja

Marketing

Kirurški zahvat u liječenju teške bolesti


Image and video hosting by TinyPic

S obzirom da nismo već dugo pisali o Anjinom zdravstvenom stanju to znači da je Anjino zdravstveno stanje bez nekih većih promjena. Trenutno se sve skupa malo primirilo ali ne znači da se možemo opustiti, jer često smo bili svjedoci kako se sve jako brzo može zakomplicirati.

Što se tiče problema s dišnim putovima za sada je sve pod kontrolom.
Nedugo smo bili u bolnici Srebrnjak na kontroli, prisutan je pooštreni šum disanja što je kod Anje kao normalno s obzirom na cjelokupnu dijagnozu. Drenažni prsluk koristimo svaki dan , ujutro svakako a kroz dan po potrebi. Naša curka kako raste tako se i bolje i nakašlje što je super, pa i aspiriranje bude rjeđe. Ponovili smo bris aspirata iz traheje pošto je od prošle godine vukla bakterije koje je inače dosta teško riješiti ali evo hvala Bogu sada je nalaz u redu, i neće morati dobivati nikakvu antibiotsku terapiju za to. Kako smo imali poduži tretman u slanoj sobi (liječenje haloterapijom) vjerujemo da je upravo to pridonijelo tome da je sada u redu i da više nema bakterije. Teti Jeleni i teti Heleni voditeljicama slane sobe šaljemo veliki pozdrav i pusu od Anje. Ostaje nam još 22.10.09.kad imamo termin kod ortopeda dr. Mileusnića u Lovranu da obavimo pregled i konačnu odluku već planirane operacije kuka, koju smo odgodili zbog Anjinog zdravstvenog stanja početkom godine.

Epi napadi su i dalje prisutni ali ne više u tolikoj mjeri. Više nisu toliko izraženi prilikom uzimanja tekućine i obroka i više nije toliko razdražljiva kao što je bilo prisutno jedno vrijeme. Ono što u dogledno vrijeme planiramo, to je posjet i razgovor sa doktorom neurokirurgom Tomislavom Sajkom iz bolnice „Sestre milosrdnice“ u Zagrebu o možebitnoj operaciji glave (žarišnog djela iz kojeg izbija epi napadi).
Doktor Tomislav Sajko nedavno je sudjelovao u timu hrvatskih neurokirurga koji su davali asistenciju poznatom njemačkom neurokirurgu prof. Johannes Schramm (svjetskome ekspertu ovom području medicine i predstojniku Klinike za neurokirurgiju Sveučilišne bolnice u Bonnu) koji je prvi put u Hrvatskoj obavio teški kirurški zahvat na mozgu 43-godišnjaka.
Evo jedan dio članka iz večernjeg lista o prof. Johannes Schramm , doktoru Tomislavu Sajku i o samoj operaciji: "Uoči operacije, na konferenciji za novinare, prof. Schramm je objasnio proceduru izvođenja vrlo osjetljivog operacijskog zahvata. Nakon kraniotomije, otvaranja sljepoočnog režnja pacijenta, kirurg posebnim instrumentima kroz moždanu strukturu ulazi u duboke regije mozga kako bi došao na mjesto koje je ranije dijagnosticirano kao žarište epilepsije, kao izvor svih problema. Najčešće žarište epilepsije je upravo unutrašnja strana sljepoočnog režnja mozga.
Operacijom se razdvajaju neurološke strukture i vadi se djelić moždanoga tkiva, veličine oko centimetra, koji je zahvaćen bolešću. Metoda kirurškog liječenja epilepsije namijenjena je prije svega pacijentima koji su postali otporni na lijekove pa i uz terapiju lijekovima svakodnevno doživljavaju, ponekad, brojne epileptične napade.
U Klinici za neurokirurgiju u Bonnu od 1989. do 2008. godine operacijom je liječeno 2500 bolesnika, godišnje se ondje operira stotinjak ljudi, a operacijski uspjeh iznosi između 70 i 80 posto.
Uspjeh ovisi o mjestu žarišta bolesti, ali većina pacijenata nakon operacije epileptičnih napadaja više nema, dok su kod manjeg broja pacijenata u kojih nije postignut stopostotni operacijski uspjeh epileptički napadaji u velikoj mjeri smanjeni. Rizik operacije je nizak i smrtnost u našemu centru iznosi 0,016 posto. Imati neliječenu epilepsiju, kada i lijekovi postaju neučinkoviti, neusporedivo je rizičnije i opasnije nego operacija – rekao je prof. Schramm, čiji je centar među tri najveća u svijetu upravo za operacijsko liječenje epilepsije, a u Zagrebu sudjeluje u radu međunarodnog simpozija.
Ravnatelj Vinogradske bolnice prof. dr. Krešimir Rotim naglasio je da će u bolnici liječenje epilepsije samostalno obavljati ekipa naših liječnika koje vodi neurokirurg dr. Tomislav Sajko.
Nakon jednogodišnje obuke u Bonnu, dr. Sajko je prvi neurokirurg u Hrvatskoj educiran za kirurško liječenje epilepsije.
Broj operacija ovisit će i o neurolozima koji moraju prepoznati i usmjeriti pacijente s tzv. refrakternom epilepsijom, kojima treba operacija. Trebali bi biti upućeni u specijalizirane centre u kojima se može provesti stručna prije operacijska dijagnostička obrada. U većini slučajeva riječ je o osobama mlađe i srednje životne dobi.
Cilj ovakve operacije je pomoći svim bolesnicima kojima ova operacija treba.
Privatni pacijenti u inozemstvu plaćaju je između 11.000 i 15.000 eura, a u nas će je pokrivati HZZO.

Naravno da mi u dogledno vrijeme ne mislimo o takvom zahvatu, iako je i Anjina neuro pedijatrica također savjetovala ovu vrst rješenja za Anjine probleme s epilepsijom no zašto ne napraviti pretrage i obaviti razgovor s doktorom Sajkom da vidimo što on misli o svemu i da li je Anja za možebitnu operaciju ili ne.
S doktorom Sajkom bi se uskoro trebali naći, pa ćemo Vas detaljno izvijestiti o samom ishodu našeg razgovora odnosno što je doktor Sajko preporučio.

Osobno, nemamo što izgubiti samim razgovorom i još jednog mišljenja vrsnog stručnjaka a Vas pitamo što Vi mislite o svemu, odnosno što mislite o ovakvoj metodi liječenja epilepsije?





Post je objavljen 30.09.2009. u 08:00 sati.