Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/jedvagenij

Marketing

Zašto se šuti o kršenju medijskih sloboda na internetu?

U ponedjeljak, 21. 9. 2009. u 12 sati i 30 minuta objavljen je slijedeći članak:

Google: Index.hr najposjećeniji i u kolovozu

Samo po sebi to nije nikakva vijest koja bi me posebno oduševila ili zabrinula, iako dosta često posjećujem index, najviše iz razloga što često pristupam internetu putem mobitela, pa mi je baš index.hr od svih portala najpregledniji kad im pristupam mobitelom, jer na mobitelu imam instaliran preglednik Opera mini, koji, iako dobro funkcionira, ne prikazuje sve stranice kako bi trebao... No, skrećem s teme...

Dakle, niti 24 sata od objavljivanja te vijesti, u utorak, ujutro započeli su DDoS napadi na indexove poslužitelje, koji još uvijek traju, iako je indexov ISP (Iskon Internet) tijekom vikenda pronašao način da olakša pristup indexovim stranicama, koje su većim dijelom prošlog tjedna bile teško dostupne iz Hrvatske, a potpuno nedostupne iz inozemstva.

DDoS (Distributed Denial of Service) napadi izvode se tako da se na adresu poslužitelja šalje konstantno veliki broj zahtjeva, te se tako sruši sustav, ili se onemogući pristup "normalnim" korisnicima. Takve napade vrlo je teško otkriti, jer zahtjevi dolaze sa vrlo velikog broja računala. U velikom broju slučajeva, za takve napade se koriste računala koja su prethodno "zaražena", i koja se onda, najčešće bez znanja korisnika, koriste u svrhu napada. Takve mreže, koje mogu brojati tisuće računala zovu se BOTNET, i vrlo su efikasne, a pošto se veliki broj računala ne može dovesti u vezu sa stvarnim izvođačem napada, jasno je zašto dosta ovakvih slučajeva cyber-kriminala ostaje neriješeno.

Zašto ja sve ovo pišem? Zato jer, evo napadi traju već cijeli tjedan, a niti jedan veći medij, kako tiskani, tako i oni koji postoje samo na internetu, nisu objavili ništa o tome.

Zanimljivo, čak i Zvonko Pavić, predsjednik Zbora informatičkih novinara HND-a, izjavimo da za napade na index nije niti čuo. Još je indikativnija izjava Krunoslava Borovca, kojeg su PR stručnjaci iz Hrvatske Udruge za Odnose s Javnošću proglasili komunikatorom godine, koju prenosi index.hr:

"Zovite nadležnu policijsku postaju kojoj ste to prijavili. Nemam vremena prikupljati podatke o tom slučaju. Sad je tu maloprije bio i predsjednik, dolaze delegacije povodom dana policije. Za neke načelne izjave o toj temi možemo se čuti narednih dana, a za konkretan slučaj ponovno vas upućujem na nadležnu policijsku postaju."


Jasno je svima da index nije najomiljeniji portal vrhu vlasti, ali policiji bi ovakvo kršenje medijskih sloboda ipak trebalo biti mrvicu važnije od protokola povodom dana policije.

U nekim izjavama o ovim napadima, poteže se paralela sa feralom, iako je jedina poveznica indexa i ferala to što su uvijek naginjali proturežimskom pisanju. Na indexu možemo naći i dosta žutila, članci su im često tendenciozni i previše naginju pljuvanju vlasti (čak i za moje standarde), nerijetko im se potkrade određeni broj pravopisnih ili gramatičkih pogrešaka, ali ima nešto što većina velikih portala nema, a to je fantastičnu zajednicu forumaša. Istina je da većina rasprava završi na temama o Hrvatima i Srbima, Dinamu i Hajduku, komunjarama i 'rvatinama, ali se često zasmijuljim čitajući duhovite komentare.

Znam da ovaj post nema poantu, i da se neće naći na naslovnici, ali eto, smatram da je trebao biti napisan

Post je objavljen 29.09.2009. u 10:31 sati.