Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/nepoznatizagreb

Marketing

Svakodnevni buvljak na Gagarinovu putu

Proteklih dana sam bio čak dva puta na Trnju i počastio vas sa dva posta iz tog kvarta, a ni danas neću otići puno dalje, samo ću prijeći Savsku i sa njom virtualnu granicu između Trnja i Trešnjevke ... a odmah iza te granice prostire se, koliko ja znam, najveći "svakodnevni" gradski buvljak, i to na Gagarinovu putu.


Pogled iz smjera Trnja. Snimio: Vanja

Taj Gagarinov put je sam po sebi velika anomalija u zagrebačkom gradskom životu - i to pozitivna anomalija! Naime, to je jedna od rijetkih ulica koja je i zamišljena i realizirana kao pješačka, a takva je i ostala svih ovih desetljeća (koliko znam, svoj postanak taj put duguje nadsvođivanju jednog od ZG-potoka, mislim da je riječ o Kunišćaku, koji se nalazi ispod Krapinske ulice, zatim Gagarinova puta da bi se poslije izlio u Savu ... ova priča zaslužuje malo dublje istraživanje!). U Zagrebu izvan centra grada kronično fali takvih pješačko-biciklističkih poveznica i ova poprečna veza Trešnjevke sa Trnjem i dalje sa Savom i Novim Zagrebom je bogomdana i za pješake, a još više za bicikliste ... i kamo sreće da ima više takvih!

Uglavnom, činjenica da na tom putu uvijek ima dosta prolaznika, zatim da se nalazi u blizini Trešnjevačkog placa koji je, po nekakvom mom mjerilu, najveća zagrebačka tržnica ... a vjerojatno niej nevažno niti da se u blizini nalazi Umirovljenički dom, vjerujem da su njegovi korisnici sigurno zahvalni kupci ... (u blizini je i studentski dom, no sumnjam baš da se studenti tamo snabdijevaju recimo odjećom wink)


"Prodajna mjesta". Snimio: Vanja


Veliki izbor lakova za nokte i punjača. Snimio: Vanja

...
Ovaj štand je lepršavo izložio svoju robu ... Snimio: Vanja


Pogled iz smjera Trešnjevke. Snimio: Vanja

Za kraj: recite vi meni da li još negdje postoji takav svakodnevni buvljak osim na Gagarinovom putu te na rubovima tržnica? Nekad su recimo Kvatrićem krstarile ciganke sa klasičnim "Ajmo, ljudi, gedore, žileti ... ajmo, žene, gaćice, grudnjaci ...". A znalo ih je biti recimo i u Dubravi kod okretišta tramvaja ... no, mislim da toga više nema, posebno ne na Kvatriću otkad su ga ulickali.

Post je objavljen 29.09.2009. u 09:01 sati.