Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/frogbros

Marketing

Trick 'r Treat (2008)

Trick 'r Treat (2008)

Photobucket

Produkcija: Bad Hat Harry Productions / Legendary Pictures / Little Sam Films / Warner Bros. Pictures
Redatelj i scenarist: Michael Dougherty
Muzika: Douglas Pipes
Specijalni efekti: New Deal Studios (vizualni efekti minijatura i fotografija) / Patrick Tatopoulos Design /Rainmaker Animation & Visual Effects (vizualni efekti)
Tatopoulos Studios

Uloge:
Quinn Lord........................Sam
Brian Cox..........................Mr. Kreeg
Dylan Baker......................Steven
Leslie Bibb........................Emma
Rochelle Aytes.................Maria
Anna Paquin.....................Laurie



Film izlazi 06. listopada, 2009 na DVD-u (kino premijeru imao na festivalu "Sitges International Festival of Fantastic and Horror Cinema" 2008)
Trajanje: 82 minute
Nagrade:
2008 godina - nagrada publike na "Screamfest" festivalu

Photobucket


SADRŽAJ:
"- Kažu da je Noć Vještica noć kada mrtvi hodaju među nama. No, ove će Noći Vještica među maskiranim građanima jednog američkog gradića hodati nešto opasnije od samih duhova mrtvih. Pratimo četiri vrlo različite no povezane priče tijekom Noći Vještica u kojoj će se spodobe u raznim oblicima obračunati sa pojedinim dobrim i ne tako dobrim građanima - a vi ostali pokušajte preživjeti najstrašniju noć u godini ako možete."


Photobucket

RECENZIJA:
"- Evo filma koji sam dugo čekao i nakon čak tri godine prenemaganja produkcijske kuće (najvjerojatnije vrlo oprezni Warner Bros.) su ga odlučile pustiti kao DVD izdanje, iako je prvenstveno trebao imati svoju kino premijeru 31. listopada, 2007 godine (producenti se bojali konkurencije "Saw IV" (neopravdano) i "30 Days of Night" (opravdano)). Žalosno je vidjeti da ovako dobar film nema svoj kino termin, dok neki drugi horor filmovi kao recimo rimejk "Prom Night" koji su pravo smeće bez problema dobiju udarni termin i onda krahiraju u prvom vikendu.

Sigurno ste već gledali omibus (Ameri ih zovu antologijski) filmove koji imaju tri ili četiri priče uklopljene u jedan cijelovečernji film kao recimo "Twilight Zone: The Movie" (1983). E, pa ovo je jedan o njih i to najbolji do sada koji smo imali prilike gledati.
"Trick 'r Treat" (nemojte ga miješati sa istoimenim filmom iz 1986 godine) je film po svojim pričama (4 glavne i 1 mini) bliži onim mračnim i sumornim pričama koje smo već vidjeli u "Tales From the Crypt" ili "Tales From the Darkside: The Movie" (1990) , nego vedrijim pričama koje smo gledali u "Twilight Zone", "The Outer Limits" ili "Amazing Stories".
Kad bih išao u opisivanje kakve priče možete očekivati onda bih rekao to u sljedećoj rečenici - "All Through The House" iz Priči iz Kripte spojeno sa "Nightmare at 20,000 Feet" Zone Sumraka.

Photobucket

Idemo dalje. Scenarij je napisan bez ikakve scenarističke zavrzlame i mrlje. Sve u njemu ima svoju tečnost i povija se onim pravilima - tko, što, kako, gdje i zašto? Radnja je fascinanto naglašena i to mnogo više nego sami likovi (bilo sporedni bilo glavni), koji nimalo ne zaostaju u svojoj važnosti (ovo je ponekad velika greška kod scenarista kad ne pogode ravotežu kod ovo dvoje). Baš ta radnja koja se odvija na Noći Vještica i način građenja atmosfere gledatelju pruža maksimalnu uživljenost u sam film i to već od njegovog prvog kadra, što kao rezultat nakon gledanja daje da je ovo uz Carpenterov "Halloween" najbolji film koji bi ste trebali gledati na Sve Svete.
Ono što bih još rekao o samoj radnji jeste da je scenaristički napisana kao "Pulp Fiction" (1994) gdje su sve priče i likovi povezani tako dobro da čak niti vremenska razlika i određeni vremenski intervali ne krše zakone samih priča koje jedna o drugoj ne ovise no lijepo se međusobno dopunjuju, a likovi iz sve četiri različite se susreću što je scenaristički narativno nenaglašeno no sjajno izvedeno (evo spomenut ću epizodni lik Emme koji tumaći slatka Leslie Bibb a koja se u svakoj priči pojavluje barem na 2-3 sekunde). Znači ne očekujte način pripovijedanja koje ste vidjeli u "Creepshowu" (1982) ili sličnim serijama ili filmovima. Scenarij također balansira sa crnim humorom, no kako god se humorna scena pojavi za njim dolazi i užas, tako da uz smijeh vrlo brzo ćete se opet vratiti strahovanju. Spomenuo bih i to da životni vijek nekih junaka varira i nikad gledatelju redatelj ne dopušta da njihova sudbina bude predvidljiva što je jedna od najvećih pozitvnih strana filma.

Photobucket

Glumačka postava je odlična no svakako bih izdvojio Quinna Lorda kao misterioznog dječaka Sama, Brian Coxa kao čangrizavog starca Mr. Kreega i Dylana Bakera kao ravnatelja škole Stevena. Cox je ovdje u možda svojoj najboljoj ulozi još od filma "Manhunter" (1986), dok Dyaln Baker i dalje briljira u još jednoj čudnoj no vrhunski odrađenoj ulozi nalik onoj oca pedofila u "Happiness" (1998). No, zvijezda večeri je mali Quinn Lord koji glumi misterizonog dječaka Sama koji je glavni lik filma tj. lik koji povezuje sve narativne djelove i služi kao mali uvod u nova događanja, jer ga viđamo u svim pričama, a sam učestvuje u zadnjoj.
Baš ta zadnja mi se najviše svidjela jer ima nadnaravni slasher osjećaj, a mimika Quinnovog Sama je tako dobra da dugo nisam vidio tako fine pokrete osobe pod maskom. Ah, da u filmu glumi i Anna Paquin, koja je svoj posao odradila vrlo profesionalno, no ovaj put ju ne bih izdvajao.
Film nema scena u kojima krv teče do koljena nego se većinom oslanja na već spomenutu atmosferu (par scena ima i onaj gotički ugođaj koji smo vidjeli u "Sleepy Hollow", 1999) i jezovu naglašenost određenih kadrova (stil koji smo najviše viđali kod najboljih filmova iz 80-tih). Specijalni efekti su odlični kako u šminki i maskama tako i u malobrojnim kompjuterskim CGI animacijama, a od scena bih najviše izdvojio onu gdje se par osoba pretvara u vukodlake (način pretvorbe tj. kako presvlače kožu me podsjetilo na "Van Helsinga", 2004).
Michael Dougherty (scenarist filmova "X2" i "Superman Returns") je odradio odličan posao ne samo kao redatelj nego i kao scenarist (evo primjera kako ovo dvoje može funkcionirati u jednoj osobi) i nadam se da nećemo dugo čekati na njegov novi horor projekt.
Toplo preporučam ovaj film jer sam siguran da ćete uživati u svih njegovih 82 minute, a što je najbolje svatko će za sebe od četiri ponuđene pronaći priču koja mu leži.


THE SCENA:
- Okršaj gospodina Kreega sa vrlo opasnim Samom

Photobucket
Mr. Kreeg: "- You gotta be fucking kidding me." (Odmah sam se sjetio Carpenterovog "Stvora" i Palmerovih riječi)

Post je objavljen 28.09.2009. u 02:54 sati.