Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/rudarka

Marketing

Famozne školske knjige - last part!

Da se vratimo na staru prežvakanu temu zvanu "školske knjige"!

Kao prvo - na roditeljskom sastanku kod Nasljednika razrednik je svečano zatražio da djeca konačno imaju knjige. Jer on ne može raditi bez njih (barem svoj predmet). Pošto u tom trenutku JOŠ NISU stigle naše knjige, naručene 10.08. u lokalnoj knjižari (nisam se htjela zajebavati sa višesatnim čekanjem po pojedinačnim knjižarama - izdavačima u Metropoli) pokušala sam razredniku objasniti situaciju. Te sam nakon roditeljskog otišla direktno do knjižare. Jer se nisu javljali. A obećali su.

U međuvremenu smo podigli i tih famoznih nekoliko knjiga što smo naručili prije odlaska na more.

Evo nekoliko natuknica koje su me pri tome JAAKO razljutile:

- prošireno i izmjenjeno izdanje Matematike za 3.razred strukovnih škola je zapravo spoj stare knjige i zbirke zadataka - ovaj put u jednom komadu. I to vas košta punih 122 kune (za razliku od 50 kuna starog izdanja u antikvarijatu)

- knjiga pretencioznog naziva "Elektoenergetika", zapravo jedva tridesetak stranica teksta i nešto slikica koji djeluju više kao populistička literatura, a ne školski udžbenik stoji ravno 120 kuna! Plus još manja zbirka zadataka od tridesetak stranica (ako ne i manje) za famoznih 60 kuna! Nasljednik kad je vidio i čuo cijenu rekao je da mu to nisam trebala kupiti. Kvaka je kad naručiš unaprijed - ne znaš što ćeš dobiti i koja je cijena iste.

- radna bilježnica iz tehničke kulture za 7.osnovne ima cijenu od 89,79 kuna. Upucat ću nastavnika ako ju ne ispune od korica do korica!!

- kad sve zbrojim - od 500 i nešto kuna u prvoj turi obilaska antikvarijata + strani jezici iz Algoritma (engleski nam je "pojeo" skoro 300 kuna), 600 i nešto kuna za nove knjige i radne bilježnice za Malu (većinu knjiga dobili besplatno), 600 kuna za ovaj dio novih izdanja knjiga za Nasljednika - sve u svemu ta me škola koštala - koliko ono ako sve gore zbrojim - ah da skoro 2.000. Hmmm.... Da li sam mogla proći i gore?? Nažalost da. U cijenu nije uračunat put do Metropole (zwei puta).

To što su neki otišli i naručili ganz novi komplet knjiga (po manjim mjestima, osim od susjeda i poznanika nije bilo javnih razmjena i prodaja knjiga tj. ono malo što su neke škole organizirale bilo je prekasno - kad je već počela školska godina), bili su nažalost ljudi sa najnižim primanjima. A o famoznim besplatnim knjigama - nisam čula tko ih je uopće i gdje dobio.

Ima toga još. I dalje sam mišljenja da djeci treba priuštiti knjige i svu moguću literaturu za učenje. Do nastavnika je da ih nauči koristiti dotičnu literaturu i internetske portale sa stručnom literaturom. Problem je što dio našeg nastavničkog kadra je jednim korako u penziji i obično takvi nastavnici nisu u stanju pratiti napredak tehnologije i moderne načine predavanja i prijenosa znanja.

Dio mojeg kruga prijatelja se nije puno brinu oko svojih srednješkolaca. Klinci su se sami snašli posuđivanjem od starijih prijatelja ili su samoinicijativno proglasili da im knjige ni ne trebaju. Što je loše. Poslije, ako nešto ne bude kako treba (nedovoljne ocjene, popravni ispiti, pad na maturi) - svalit će krivnju na roditelje što ih nisu natjerali nabaviti školske udžbenike. Bad. Bad...

No, tko sam ja da sudim drugima?? nono

Post je objavljen 27.09.2009. u 11:08 sati.