Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/catwoman009

Marketing

Pranajama - tehnika relaksirajućeg disanja


Radi se o vrlo jednostavnoj vježbici koja nam može poslužiti ili kao uvod u meditaciju, ili neovisno o njoj kao sredstvo ubrzanog i učinkovitog mentalnog i tjelesnog odmaranja. Koristiti se može neograničeno puta dnevno, po par ili desetak minuta, što određujemo prema osjećaju ugode, tj. trenutnom stanju organizma.

Način izvedbe :

1. sjednemo na udobno mjesto, uspravno držeći kralježnicu, a noge držimo jednu uz drugu, sa stopalima na podu.

2. palac desne ruke stavimo na desnu nosnicu, srednje prste lagano podignemo prema čelu....udahnemo uobičajeno, stisnemo palcem desnu nosnicu i izdahnemo na lijevu

3. cijelo vrijeme palac drži desnu nosnicu zatvorenu, pa tako udahnemo na lijevu

4. sada napršnjakom desne ruke zatvorimo lijevu nosnicu, pa izdahnemo na desnu... i opet na nju udahnemo i tako ponavljamo postupak - dakle opet palcem desne ruke zatvorim desnu nosnicu i izdahnemo na lijevu ... itd.

Ova vježba disanja dovodi više kisika u mozak, balansira fine energije, te tako osvježava i okrepljuje duh, a odmara tijelo cool .

Tijekom vremena, provodeći ovu praksu možete uvesti jedan dodatak : zadržavanje daha nakon izdaha i nakon udaha, prema osjećaju ugode, odnosno pragu izdržljivosti... čim vam više ne odgovara biti bez zraka, odmah udahnete, odnosno izdahnete, ovisno u kojoj ste fazi zadržavanja daha.

U tim trenucima zadržavanja daha možda ćete osjetiti neki lagani svjetlosni „klik“ u predjelu između očiju ili općenito u glavi... e, to vam je tren kada „transcendirate“ sretan.

Napominjem kako se radi o vrlo individualnom doživljaju, možda to netko neće doživjeti kao „lagani svjetlosni klik“ , nego nekako drugačije... pišem iz svog iskustva, a ona variraju od osobe do osobe ...rolleyes

Možda će se netko nakon ove vježbice osjećati malo ošamućeno zujo - to je normalo i brzo prođe ( znači da je bilo puno stresa u igri ) , treba ostati sjediti i odmarati dok se stanje ne izbistri.

Stoga je najbolje prići vježbi postupno, znači kraćim trajanjem, a zadržavati dah prakticirajte tek nakon nekoliko tjedana osnovne forme vježbe. Duljinu zadržavanja daha isto tako nemojte forsirati i pustite organizmu da odabere što mu odgovara. Ističem to što zbog forsiranja vježbe može doći do naglog pražnjenja stresa, što zna biti vrlo neugodno, ali ne i štetno. Možete privremeno postati nervozniji nego inače ili vam može početi lagano lupati srce, a to vam ne treba. Zato - festina lente ! cool

P.S.

Molim sve posjetitelje da svojim cijenjenim potpisom na on-line peticiju kod blogerice kizzy thumbup doprinesu inicijativi za uvođenje reda i logike oko odabira udžbenika u osnovnim i srednjim školama.

Hvala najsrdačnije !!! kiss





Post je objavljen 24.09.2009. u 22:31 sati.