Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/opsa

Marketing

Sabor: ostajemo u Afganistanu; Odbor za obranu bez kvoruma

Nitko u Hrvatskoj ne razmišlja o povlačenju vojnika iz Afganistana, izjavio je jučer ministar obrane Branko Vukelić.

Vukelić je to rekao tijekom saborskog aktualnog prijepodneva, odgovarajući IDS-ovcu Damiru Kajinu, koji je ustvrdio da je NATO-ova misija u Afganistanu izgubljena.

"Nemamo što tražiti u izgubljenim misijama", rekao je Kajin, ocijenivši da "i Amerikanci shvaćaju da im je misija izgubljena".

Vukelić je naglasio da je sudjelovanje u međunarodnim mirovnim misijama dio politike za koju se Sabor odlučio i prije ulaska Hrvatske u NATO te da je Hrvatska sudjelovanjem u 12 misija širom svijeta pokazala da može samostalno obavljati zadaću i da je stabilna i demokratska zemlja.

Odbor za obranu bez kvoruma

Sjednica saborskog Odbora za obranu koja se trebala održati s jučerašnjim početkom održavanja saborskog zasjedanja odgođena je zbog nedostatka kvoruma. Na dnevnom redu trebalo se raspravljati o događaju u Afganistanu kada je navodno, kako su pisali mediji, nekolicina hrvatskih vojnika koji sudjeluju u NATO vođenoj mirovnoj misiji ISAF u Afganistanu odbilo zapovjed za ophodnju jer nisu imali adekvatno oružje i opremu.

Predsjednik Odbora Boris Šprem (SDP) najavio je novu sjednicu odbora za nekoliko dana, a na toj sjednici trebali bi sudjelovati i vanjski članovi odbora, za razliku od jučerašnje na koju nisu bili službeno pozvani, jer se trebalo raspravljati o dokumentima s kojih Ministarstvo obrane još nije skinulo oznaku tajnosti. Naime, na sjednicama na kojima se raspravlja o takvim dokumentima vanjski članovi odbora ne sudjeluju.

Na upit novinara kako komentira to što s tih dokumenata nije skinuta oznaka tajnosti, Šprem je rekao da ne želi o tome govoriti jer su ti podatci još uvijek klasificirani kao tajni i da se nada da će Ministarstvo obrane skinuti oznaku tajnosti s tih dokumenta.

Već ranije smo dogovorili s Ministarstvom obrane da nam dostavi informaciju o stanju pripadnika naših Oružanih snaga koji sudjeluju u međunarodnim mirovnim misijama. Uz tu informaciju koju smo ranije dobili trebali smo raspravljati i o ovom događaju, dodao je.

Šprem je najavio kako će za novu sjednicu ponovno tražiti skidanje oznake tajnosti s tih dokumenata koji govore prošlotjednom navodnom incidentu u Afganistanu.

O samom navodnom incidentu odbijanja izvršenja zapovijedi te o odgođenoj sjednici Odbora za obranu sinoć se razgovaralo i u emisiji Otvoreno na prvog programu HTV-a, gdje su gostovali Boris Šprem te državni tajnik u Ministarstvu obrane Pjer Šimunović. U emisiji nije potvrđen nikakav incident, a državni tajnik je rekao kako se o svemu vrši istraga te da će javnost biti pravovremeno obaviještena.

Istovremeno, državni tajnik je demantirao navodne incidente između mađarskih i hrvatskih pripadnika oružanih snaga, te ustvrdio kako Hrvatska i Mađarska razvijaju izvrsne odnose u brojnim sektorima pa između ostalog i u partnerskim odnosima između Oružanih snaga (OS) RH i OS Mađarske.

Post je objavljen 24.09.2009. u 13:25 sati.