Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/nsist

Marketing

Međunarodna peticija


Kako su već naveli u izvještaju s plenuma FFZG održanog 22. rujna, Međunarodni studentski pokret zamolio je zagrebačke studente da proslijede peticiju kojom se traži svima dostupno, emancipirajuće javno obrazovanje, slobodno od korporativnih, državnih ili partikularnih interesa, a koje služi interesima demokracije i javnosti. Podržati i potpisati peticiju možete ovdje. Ovim putem objavljujemo hrvatski prijevod peticije u cjelosti.

Image Hosted by ImageShack.us

Mi, nižepotpisani studenti, nastavnici, osoblje, roditelji i zabrinuti građani diljem svijeta ujedinili smo se preko svih granica nacionalnosti, rase, vjere i područja struke da bismo izrazili svoju podršku ciljevima "Globalnog tjedna akcije – Obrazovanje nije na prodaju" ["Education is NOT for Sale - Global Week of Action"], potaknutog od strane nezavisnog "Međunarodnog studentskog pokreta".

Ujedinjeni smo u zajedničkom naporu da osiguramo:

* Javno obrazovanje dostupno svima i priznato kao osnovno ljudsko pravo; NE školarinama!

* Javno obrazovanje slobodno od korporacijskog eksploatiranja i državnih interesa koji su u sukobu s interesima pojedinaca i javnosti.

* Javno obrazovanje koje služi interesima demokracije i javnosti, umjesto privatnih, poslovnih, državnih i/ili interesa tržišta rada.

* Javno obrazovanje koje pojedincima daje moć da postanu emancipirane, nezavisne osobe, sposobne kritički procijeniti sebe i svoju okolinu, te aktivno sudjelovati u istinski demokratskom društvu.

Ako želimo takvo društvo, trebaju nam javne rasprave o ulozi sustava javnog obrazovanja: Čijim interesima oni služe, i čijima bi trebali služiti?

"Globalni tjedan akcije – obrazovanje nije na prodaju" će podići svijest o globalnoj prirodi problema, povezanoj s porastom komercijalizacije i korporatizacije javnog obrazovanja u cijelom svijetu. Ujedinit će aktiviste, grupe i pokrete uključene u borbu za besplatno, oslobađajuće javno obrazovanje dostupno svima i zaštićeno kao osnovno ljudsko pravo – u cijelom svijetu.

Molimo vas, potpišite i proslijedite
ovu peticiju ako dijelite ove zahtjeve za javno obrazovanje.

Za više informacija o "Međunarodnom studentskom pokretu" i/ili "Globalnom tjednu akcije – Obrazovanje nije na prodaju", slobodno pošaljite mail na united.for.education[at]gmail.com ili posjetite emancipating-education-for-all.org.


Upozorenje: Ova peticija nije usmjerena prema nijednoj određenoj političkoj instituciji. Nastala je da bi privukla pažnju na globalnu borbu za besplatno, oslobađajuće javno obrazovanje, i time potaknula aktiviste i zabrinute građane diljem svijeta da se ujedine u svojim nastojanjima.



Post je objavljen 24.09.2009. u 00:44 sati.