Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/opsa

Marketing

Državni pogreb talijanskih vojnika ubijenih u Afganistanu

Državni pogreb uz počasti šestorice pripadnika Oružanih snaga Italije koji su služili u misiji ISAF, ubijenih u četvrtak u terorističkom napadu u Kabulu održao se u danas u bazilici Svetog Pavla izvan zidina u Rimu, u prisustvu najviših dužnosnika, među kojima predsjednika Giorgia Napolitana.

Povorka je krenula iz kapele vojne bolnice gdje su se tijela nalazila nakon povratka iz Kabula u nedjelju.

Lijesovi prekriveni talijanskom zastavom smješteni su u vojne kamione koji su polako vozili ulicama zatvorenima za promet.

Napad u Kabulu, najžešći za talijanske postrojbe od napada 12. studenoga 2003. na njihovu bazu u Nasiriji u Iraku (19 mrtvih) izazvao je veliku tugu u cijeloj zemlji.

Unutar bazilike pored obitelji žrtava smjestili su se najviši dužnosnici: premijer Silvio Berlusconi, predsjednici nacionalne skupštine Gianfranco Fini i senata Renato Schifani, cjelokupna vlada, šefovi Oružanih snaga i policije.

Četvorica vojnika ranjena u samoubilačkom napadu, vraćena u domovinu u noći sa subote na nedjelju, također su bila prisutna.

Velika tuga u obiteljima koje su izgubile svoje najmilije, ali i u cijeloj Italiji koja žali za izgubljenim životima hrabrih vojnika, pokrenula je raspravu o Afganistanu i talijanskom sudjelovanju u misiji ISAF.

Nažalost, pokazalo se kako se interes javnosti za većim obimom informacija iz Afganistana pojavljuje samo kod tragedija, zbog čega se usprkos višegodišnjem djelovanju Italije u misiji ISAF sada otvara pitanje, zašto?

Post je objavljen 21.09.2009. u 15:24 sati.