Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/teutinaljubav

Marketing

Češka beseda Rijeka - Otvorenje novog doma


Češka beseda Rijeka, osnovana 17. rujna 1994. kao prva od novoosnovanih čeških udruga nakon domovinskog rata u Hrvatskoj, djeluje u okviru Saveza Čeha u Republici Hrvatskoj. Danas broji oko 150 članova, ima tri folklorne grupe, amatersko kazalište, lutkarsko kazalište, pjevački zbor i knjižnicu.

Povodom obljetnice juče je svečano je otvoren naš novi dom T. G. Masaryk.
Od početnog okupljanja, preko puno entuzijazma, uz puno rada i samoodricanja udruga je napokon dobila jedan od najljepših i najvećih domova u Hrvatskoj.
Gradnju doma novčano su pomogli Republika Češka, Republika Hrvatska, grad Rijeka i PG županija, Ministarstva kulture i manjina, Zajednica Čeha u Hrvatskoj, te brojni donatori iz Hrvatske i Češke.
Mnogi su članovi dio svoga života uložili u ovih pet godina gradnje, no dušu mu je dala predsjednica Fanika Husak. Nezamisliv je posao koji je podnesla i nosila na svojim leđima. Od organizacije, brige o financiranju gradnje, uspostave veza i kontakata, brige o ostalim brojnim aktivnostima društva do direktnog fizičkog rada, usprkos zdravstvenim problemima i gubicima u obitelji Ona je najzaslužnija za jučerašnje svečano otvaranje.
U Rijeci živi oko 15% pripadnika manjina a Češka zajednica svojim radom pokazuje šta se može postiči zajedničkim zalaganjem.
Uz ostale uzvanike otvaranju su bili nazočni: veleposlanik Republike Češke Karel Kühnl, ministar prosvjete Radovan Fuchs, zastupnica za manjine Zdenka Čuhnil, gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel, te župan PGŽ Zlatko Komadina.

Svečanost je započela izvođenjem himni Hrvatske i Češke.
Nakon himni uslijedili su govori uzvanika a umjesto presjecanja vrpce dom je otvorenim proglasio gradonačelnik ispijanjem čašice poznate češke rakije Becherovka sa predsjednicom udruge.



Svečanost je nastavljena kulturnim programom, a nastupili su dragi prijatelji naše udruge iz Rijeke i okolice, Bjelovara, Prekopakre te gosti iz Češke.
Uživao sam slušajuči kako su prisutni bili ponešeni plesom i pjesmom.

Iako velik, dom je bio premalen za sve posjetioce.
Nakon svečanosti brojni su gosti uživali u ponuđenim kolačima, češkoj kuhinji, obaveznom češkom pivu, te ostalim pićima i napitcima.
Bili smo ponosni što smo dijelom te krasne udruge.



Post je objavljen 20.09.2009. u 22:44 sati.