Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/folklorni

Marketing

Više tisuća ljudi jučer na Voloderskoj jeseni



Bogat subotnji program Voloderske jeseni 2009 krenuo je rano ujutro otvaranjem likovne kolonije, a početak svečanog dijela obilježen je dolaskom 'Voloder expressa' prepunog gostima iz Zagreba koje su na voloderskom željezničkom kolodvoru dočekali 'vlakić bajkić', zaprege i jahači arapskih konja predvođenih Željkom Pettersom.
Mnoštvo sudionika berbene povorke formirane ispred glavne pozornice, a predvođene svečanim zapregama, na putu do vinograda imali su priliku okrijepiti se moslavačkim kolačima i pićem, a pri ulazu u Moslavačku klet obitelji Šuto dočekala ih je grupa mladića odjevenih u rimske toge prenoseći priču o prvim zasađenim vinogradima na ovom prostoru. Posebno oduševljenje brojnih Zagrepčana koji su jučer posjetili ovu manifestaciju izazvala je degustacija mošta prije samog početka berbe.
Ubravši prve grozdove u vinogradu, berbu su otvorili sisačko- moslavačka županica Marina Lovrić Merzel, načelnik Općine Popovača Josip Mišković te poseban gost ove manifestacije, zagrebački gradonačelnik Milan Bandić, nakon čega su se u berbu grožđa uključili i svi ostali gosti, među kojima je bila i predsjednica DC-a Vesna Škare Ožbolt, kao i poznati hrvatski glumac Duško Ljuština te mnoge osobe iz kulturnog i političkog života naše županije.

Druženje u idiličnom krajoliku voloderskih vinograda nastavljeno je do povratka na glavnu scenu u središtu sela, gdje je program predvidio igre i natjecanje učenika Osnovne škole Popovača. Djeca svih područnih i matične škole natjecala su se u sakupljanju jabuka te prenošenju i gnječenju grožđa, a u prvoj igri najuspješnija je bila ekipa matične škole Popovača. U igri s grožđem ekipe iz Volodera i Potoka sakupile su jednak broj bodova, te je dogovoreno kako će se pehar pola godine zadržati u rukama Potočana, nakon čega će ga predati učenicimamjesta domaćina igara.
Brojne okupljene na Voloderskoj jeseni potom su pozdravili pokroviteljica manifestacije,županica Lovrić Merzel, načelnik Mišković te Milan Bandić. Program koji je uslijedio obuhvatio je izvedbu igrokaza voloderskog KUD-a 'Moslavec', te nastup još pet gostujućih društava: KUD-a 'Goričan' iz Goričana, 'Sv.Ana- Vučjak' iz Karlovca, KUD-a 'Moslavčanka' iz Gornje Gračenice, KUD-a 'Ogranak seljačke sloge' iz Lupoglava, KUD-a 'Hrvatsko srce' iz Kratečkog te 'Posavka' iz Oborova. Slijedom tradicije, i ove se godine u okviru Voloderske jeseni birala najljepša, odnosno, kako je istaknula predsjednica Ocjenjivačkog žirija Slavica Moslavac, najoriginalnija, kompletno dotjerana sneha. Iako je i domaća Melita Bencek iz KUD-a 'Moslavec' ušla među tri najljepše, prvo mjesto je izborila članica KUD-a 'Ogranak seljačke sloge' iz Lupoglava, koja je osvojila umjetničku sliku i poklon paket Top termi Topusko. Umjetničke slike koje su darivane trima najuspješnijim djevojkama ovog izbora, neki su od ukupno 50-ak radova jučerašnje likovne Dražena Zečića u večernjim satima privukao je velik broj njegovih obožavatelja, a o ludoj atmosferi koja je vladala sinoć u Voloderu svjedoči i činjenica da je koncert potrajao i dulje od predviđenog vremena.

Post je objavljen 20.09.2009. u 18:45 sati.