Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/osfbratstvo

Marketing

Završno svečano euhatristijsko slavlje obilježavanja 800. obljetnice franjevačkoga reda


„Braćo i sestre Franjevačke obitelji, osam stotina godina duga je vaša povijest. Duga povijest – rekli bi ljudi. No, Franjo, zagledan u vječnost, daje nam evanđeoske 'ludosti' i smjelosti da se ohrabrimo vidjeti 'kratkoću' stoljeća što se nižu iza nas. On je često znao reći: 'Počnimo, braćo, služiti Gospodinu Bogu svome jer smo do sada malo što učinili'. Osamstota je obljetnica stoga novi početak i ohrabrenje da ono što je pred nama bude više i vrjednije od ovoga što je iza nas.“
Ove riječi uputio je zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić velikoj franjevačkoj obitelji koja se okupila danas u Zagrebu u katedrali na završnome svečanom euhatristijskom slavlju obilježavanja 800. obljetnice franjevačkoga reda.
Uz apostolskog nuncija nadbiskupa Maria Roberta Cassaria i nadbiskupe i biskupe Hrvatske i Bosne i Hercegovine, koncelebrirali su i franjevački poglavari, sto pedeset svećenika, uz sudjelovanje vrhovnih i provincijalnih poglavarica, brojnih redovnica, redovnika, članova Franjevačkog svjetovnog reda i Franjevačke mladeži. U prepunoj katedrali na misi su bili i predstavnici vlasti, među njima predsjednica Vlade Republike Hrvatske Jadranka Kosor.

Kardinal Bozanić je spomenuo i riječi bl. Alojzija Stepinca, također člana Franjevačkoga svjetovnog reda, koje je izrekao 1936. godine, prigodom obilježavanja 200 godina od posvete franjevačke crkve u Samoboru. Rekao je kako franjevački ideal skromnosti i nenavezanosti na svijet i materijalno može biti ozdraviteljska snaga svijetu koji je ranjen razornim materijalizmom.
Brojne predstavnike franjevačkih zajednica kardinal Bozanić je pozvao da svojom jednostavnošću i skromnošću, u radikalnosti evanđeoskih zavjeta – čistoće, siromaštva i poslušnosti, budu lijek ovome vremenu i ovome svijetu, prijateljujući s 'gospođom siromaštinom kako je Franjo nazivao sveto siromaštvo – uistinu možete biti izazov svijetu, koji siromašan luta u obilju. Bogatstvo vašega siromaštva putokaz je mnogima kako izaći iz siromaštva svoga bogatstva. Vrline redovničkih zavjeta 'ludost' su svijetu, ali upravo ta 'ludost', zagledana u Krista raspetoga, lijek je ljudima koji su ranjeni 'mudrošću svijeta.



Zagrebački nadbiskup na kraju je, neočekivano, franjevačkoj obitelji darovao 'Franjevački pojas bl. Alojzija Stepinca' koji će se čuvati u samostanu na Kaptolu u Zagrebu. Nakon što su prisutni Franjini nasljedovatelji izmolili čin obnove redovničkih zavjeta, zaključujući tako jednogodišnju proslavu 800 godina franjevačke karizme, zahvalnu riječ izrekao je fra Željko Tolić, predsjednik Vijeća franjevačkih zajednica Hrvatske i Bosne i Hercegovine.





























Post je objavljen 19.09.2009. u 17:35 sati.