Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/opsa

Marketing

Jandroković s Inzkom, Puljićem i Gavranom o stanju u BiH

Ministar vanjskih poslova i europskih integracija Gordan Jandroković odvojeno se u petak sastao u Sarajevu s visokim predstavnikom za Bosnu i Hercegovinu Valentinom Inzkom, vrhbosanskim nadbiskupom kardinalom Vinkom Puljićem te s provincijalom franjevačke provincije Bosne Srebrene fra Lovrom Gavranom s kojima je razgovarao o položaju hrvatskog naroda u BiH, povratku Hrvata u BiH te o ukupnim odnosima između dvije države.

Kako je nakon ovih susreta priopćeno iz Ministarstva vanjskih poslova i europskih integracija (MVPEI), ministar Jandroković je s Inzkom razgovarao o stanju u regiji i perspektivama Bosne i Hercegovine u procesu njezina približavanja Europskoj uniji i NATO-u. Suglasili su se kako je upravo euroatlantska perspektiva jedini jamac sigurnosti i stabilnosti jugoistoka Europe. Ministar Jandroković ponovio je kako je Republika Hrvatska spremna svojim iskustvima pomoći Bosni i Hercegovini na njezinu putu prema euroatlantskim integracijama.

Ministar Jandroković također je još jednom istaknuo načela politike RH prema Bosni i Hercegovini koja se temelje na potpori njezina suvereniteta i teritorijalnog integriteta, konstitutivnosti i jednakopravnosti sva tri naroda. U vezi s ustavnim promjenama obostrano je zaključeno kako je raspravu o tom pitanju potrebno voditi u smjeru koji će dovesti do optimalnog ustroja BiH.

Na sastanku je bilo riječi i o Zakonu BiH o zaštiti domaće proizvodnje u okviru CEFTA-e, pri čemu je ministar Jandroković ukazao na štetnost u slučaju njegove ponovne primjene, kako prema Hrvatskoj, tako i prema čitavoj regiji.

Kardinalu Puljiću Jandroković je također prenio kako se Hrvatska ustrajno zalaže za dobrosusjedske odnose s BiH te da podupire reformske procese u njoj kao i jačanje državnih institucija u svrhu bržeg ulaska BiH u Europsku uniju i NATO.

Ministar Jandroković kazao je kako temeljem svoje ustavne obveze Republika Hrvatska kontinuirano skrbi o pripadnicima hrvatskog naroda u BiH provodeći različite programe pomoći čiji je cilj stvaranje gospodarskih i socijalnih uvjeta za ostanak Hrvata u BiH i održivi povratak onih koji to žele.

Na sastanku je bilo govora i o procesu povratka Hrvata u BiH te aktivnostima hrvatske vlade usmjerenima na jačanje bilateralne suradnje s BiH u svrhu njegova što skorijeg okončanja. Ocijenjeno je pritom kako povratak Hrvata u pojedina područja u BiH, prije svega u Republiku Srpsku, nije zadovoljavajući, te je u tom smislu ukazano na potrebu pojačanog angažmana svih strana procesu povratka.

Govoreći o ustavnim promjenama u BiH Jandroković i Puljić su istaknuli kako se očekuje nastavak rasprave o budućem ustavnom ustroju zemlje kojom bi se postiglo optimalno rješenje za sva tri konstitutivna naroda.

Tijekom razgovora s provincijalom fra Lovrom Gavranom, ministar Jandroković je napomenuo kako Hrvatska prepoznaje predanost i posvećenost franjevaca u opstojnosti hrvatskog naroda u BiH i očuvanju njegove kulturne baštine, te zahvalio franjevačkom redu na angažmanu u provedbi programa hrvatske vlade za održivi povratak Hrvata u BiH.

Post je objavljen 19.09.2009. u 16:54 sati.