Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/nepoznatizagreb

Marketing

Crvena svjetla velegrada

Kad sam bio klinac jedno od meni najvažnijih obilježja grada su bili semafori - ako je neko mjesto imalo semafor, tad je bilo grad, a ako nije, tad je bilo samo selo. A velegrad je, naravno, imao puuuno semafora. U to doba, u 70-ima, semafora još nije bilo niti izbliza puno kao sada ... još i sada imam stari plan grada na kojem sam obilježio SVA gradska raskršća opremljena semaforima - bilo ih je tada svega nekoliko desetaka.

Poslije, sa odrastanjem (i povećanjem broja semafora u gradu wink), nestala je moja očaranost semaforima, sad ih uostalom ima svako mjesto koje iole drži do sebe ... no, kad sam prije nekoliko dana na blogu kolege po foto-aparatu, GP-Zagrebancije, vidio ovu izvanrednu fotku "zelenog vala" odmah sam se sjetio tog doba mladosti i mojeg "prebrojavanja" semafora po gradu.

A onda sam malo prokopao i svoju foto-arhivu i pronašao fotku koju prilažem dolje koja na zgodan način nadopunjava ovu sa "zelenog vala". Naime, semafori na "zelenom valu" su među najstarijima u gradu, a ovi s moje fotke, na raskršću Horvaćanske i Svilkovića, među najmlađima. GP, je na "zelenom valu" uhvatio svjetla auta i njihove semafore, a ja sam uslikao pješačke. "Zeleni val" se nalazi u srcu grada, dok je moje raskršće na krajnjem rubu, svega desetak metara od njega počinju livade i polja koja se pružaju sve do Save i dalje ... stoga, ove dvije fotke obuhvaćaju u stvari kompletan Zagreb, od centra do periferije, od automobila do pješaka, od povijesti pa do sadašnjosti ...


Snimio: GP-Zagrebancije


Snimio: Vanja

I sad dva pitanja za one koji puno znaju i koji se dobro sjećaju wink ... Zna li netko na kojem raskršću je postavljen prvi semafor u gradu? (ja ne znam :o()
Ima li slučajno netko fotku sa nekadašnjeg "Zelenog vala" na kojem su uz regularne semafore bila i žuta svjetla na kojima je pisalo "50 km/h" što je označavalo brzinu kojom treba voziti da val bude zaista "zeleni"? To je bilo tamo u pogonu sve do negdje 1980., čini mi se ...

Post je objavljen 18.09.2009. u 10:13 sati.